Hit ska du resa om du är ensam

Bali

Om du vill ha sol, bad och surf ska du åka till Bali, Indonesien. Det är dessutom lätt att träffa nya vänner – det är många som kommer ensamma och är med på olika surfläger.

Nya Zeeland

Det är ett otroligt vackert landskap och det finns många populära hop on-hop off-bussar. På bussarna finns det också gott om andra människor som du har något gemensamt – de är själva.

Afrika

Åk till ett land där det finns safari. Det är en väldigt häftig upplevelse och där träffar du folk i alla olika åldrar.

Källa: Jessica Persson Tholin 

Så här gjordes undersökningen

Undersökningen är genomförd bland män och kvinnor över 18 år i Sverige. En inbjudan till undersökningen skickades ut via e-mail till personer som passade in på kriterierna för studien.  

Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. 

Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen. Utöver det har det också vägts utifrån hur man röstat i senaste riksdagsval.

Källa: Yougov

En undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Metro visar att sex procent av svenskarna känner sig ensamma på semestern. Jessica Persson Tholin är reseexpert på resebyrån Kilroy och hon berättar att en ensamresa kan vara något att se fram emot.

– Du blir mycket mer flexibel än om du reser med ett stort kompisgäng. Du kan göra exakt vad du känner för utan att någon annan kan lägga sig i, säger hon.

Jessica Persson Tholin har ofta kunder som planerar att resa ensamma. I början är de ofta lite nervösa, men det brukar släppa.

– Man blir mycket mer öppen för att lära känna andra människor. Jag brukar tipsa att planera in en aktivitet i början av resan, att boka in en surfkurs till exempel. Då får du direkt kontakt med andra människor, som du kan lära känna och umgås med resten av resan, säger hon.

LÄS MER: Då bokar du billigaste flygresan

Det negativa med att ge sig ut ensam kan vara att du inte har någon du känner till hjälp om det uppstår praktiska problem. Om du förlorar ditt kort har du ingen att låna pengar av – men Jessica Persson Tholin tycker att det finns saker som väger upp det, som att få en massa nya vänner världen över.

Hon tycker inte att du ska tveka på att våga ge dig iväg ensam.

– Lev din dröm utan att vara beroende av andra. Det värsta som kan hända är att du tycker det är tråkigt och då är det bara att åka hem igen, det är inte svårare än så, säger Jessica Persson Tholin.

LÄS MER: Här är sommarjobbet för dig som gillar att resa och dricka öl