Fakta

Kondomen  som  livräddare  I dagarna kommer  RFSU :s  youtubefilm  om varför  NASA  borde skicka ut en  kondom  i rymden, och den främsta anledningen att lyfta fram  kondomen  är för att den räddar liv:

* Ungefär 225 miljoner människor i världen saknar  preventivmedel  – mycket på grund av politisk ovilja. Fördomar mot  ogifta , unga,  hbtq-personer  gör det svårt att få tag i  preventivmedel . Detta trots att vi vet att de som kan planera sitt  barnafödande  stannar längre i skolan, föder friskare barn och har bättre egen hälsa.

* 79 000 dödsfall kopplat till graviditet och  förlossning  skulle kunna hindras  varje  år, i länder där sjukvård och säkra aborter saknas.

* Ungefär 1 miljon personer per år dör av  aidsrelaterade  sjukdomar och  varje  dag smittas 6 000 personer i världen av hiv. Mindre än hälften av världens  hiv-positiva  har tillgång till  bromsmediciner .

Källa:  RFSU  

1. Kondomen kan hålla igång det sköna i sexet

Tänk på hur du skapar ett positivt flöde – hur kan kondompåsättningen bli en del av sexet och inte ett avbrott? Sitt nära, känn kroppsvärmen, lägg ditt ben över den andras. Den du ska ha sex med kan smeka insida av ditt lår, din rumpa eller bröstvårtor. På så vis kan kondompåsättningen vara en del av sexet. Känner du dig uttittad när kondomen ska på, se till att din partner att sitter tätt bakom dig och kanske kysser dig i nacken, trycker hela kroppen mot dig.

2. Kondomen signalerar erfarenhet

Många vill ha äventyrligt sex ibland. Det är inte konstigt. Att göra det oväntade, något nytt, är ibland en stark känsla, nästan berusade. Att välja bort kondom kan kännas som en del av den känslan. Man är kåt, och att tänka förnuftigt kan upplevas som motsatsen. Men det är faktiskt precis tvärtom. Faktum är att kondomen gör att du kan göra ännu mer sexuellt, du kan göra sexet till mer av ett äventyr. Du kan ha sex med en ny partner eller fler. Kondom ger dig den friheten. Du ses som självsäker och erfaren när du stoppar handen i fickan och plockar uppe en kondom. Frihet i fickan. Du är omtänksam och kåt, på samma gång.

►LÄS MER: 6 saker du borde veta om klitoris

3. Stå på dig – självsäkerhet är sexigt

Du har rätt att vara noga med kondom, det är ditt skydd. Ha kondom, säg, tolv gånger på raken oavsett vad din partner vill eller bryr sig. Kondom har du också för din egen skull. Genom att stå på dig kommer du känna dig tryggare. Våga prata om det – för den som har lätt för att prata om sex har ett avslappnat sätt att se på sex. Kondomen är trygghetsskapande – den ger mindre oro och fler möjligheter att njuta fler sorters sex.

4. Övning ger färdighet

Sitter tekniken kan du själv välja om du vill ha kondom eller inte. Att bli säker på påträdandet av kondom är ett sätt att bli säkrare på sex och ett sätt kunna välja bort kondomen i stället för att styras av oro. Det är lite som att cykla. När tekniken sitter, sitter den. Men kanske måste du trilla någon gång medan du övar – det är helt okej.

►LÄS MER: Så ofta behöver du ligga

5. Kondomerna blir allt bättre

Vi har tillgång till fler sorter än någonsin idag. Kondomerna blir tunnare, bredare, smalare, smakar mer, luktar inte alls gummi och en del sägs kunna stärka ståndet. Egentligen är den bästa tänkbara valsituation. De flesta kan ha de vanligaste kondomerna men det betyder inte att det behöver vara din favorit. På nätet, eller på en mottagning där du testar dig, hittar du kanske din bästa kondom. Passar inte de du provat, fortsätt leta.