1. Skapa inte ett tabu

Barns sexuella nyfikenhet hämmas ofta av vuxenvärldens tabu och oro. Om omgivningens reaktioner ser annorlunda ut lär sig barn tidigt att vissa lekar barn emellan skiljer sig från andra. Tystnad och tillrättavisningar kan få barn att förknippa sexualiteten med skamkänslor. Känner du som vuxen stor oro, fundera på varför du känner så inför just det här.

►LÄS MER: Därför vågar inte killar fråga om sex

2. Prata sex och känslor tidigt

Att tidigt prata om frågor runt sexualitet och känslor är viktigt, eftersom det både fungerar förebyggande och hälsofrämjande. Det är viktigt med kunskap om kroppen, att till exempel har bra ord på sina könsorgan. Har barn ett avspänt förhållningssätt till sexualitet och kropp så få de också lättare att tycka om sig själv och respektera andra. Det påverkar självkänslan och stärker identiteten och välbefinnandet. När ditt barn vill prata om dessa frågor så har du redan visat att du kan prata om det.

►LÄS MER: Så pratar du med barn om hur de har blivit till

3. Rätten att säga nej

Alla barn behöver få veta och bekräftas i att deras kroppar bara är deras egna och att de har rätt att säga nej till sådant som inte känns bra. Det blir mer självklart att lyssna på sina egna signaler om de blir respekterade av vuxna. Berätta att det finns bra och dåliga hemligheter, och de dåliga är de som gör barnet ledset eller gör ont i magen.

4. Stärk empati och medkänsla

Barns känsla för empati och medkänsla behöver stärkas. Berätta att när någon säger nej och inte vill, måste vi respektera det – annars blir den andre ledsen, arg eller rädd. Lär barn att vara nyfikna och söka andras ja, och att lyssna på ja och nej. Det är bra att stärka den empati de visar att de känner.

Bra och dåliga hemligheter

* Vill vi att barn ska berätta om otrevliga saker de varit med om, som de lovat någon att hålla tyst om, måste vi ge barn nycklarna för att prata om sakerna ändå. Därför behöver barn tidigt sig skillnaden mellan en bra och en dålig hemlighet.

* Var tydlig både när du ska förklara vad som är bra och vad som är dåliga hemligheter. Ge exempel – en bra hemlighet kan vara att man vet vad någon ska få i julklapp eller födelsedagspresent. Sådana hemligheter kan få vara hemliga.

* Dåliga hemligheter är saker som gör barnet ledset eller som gör att barnet får ont i magen. Sådana hemligheter får de visst berätta – även om det finns någon som sagt att de inte får berätta om det.

Källa: Rädda barnen