Men om du fortfarande vill…
Använd endast produkter som är speciellt framtagna för intimrakning och hårborttagning.
 
Raka dig inte samma dag som du har planerar att besöka simhallen eller stranden då huden kan irriteras av salt, klor och sol.
 
Börja med att blöta håret med ljummet vatten så att hårstråna sväller –det underlättar rakningen. 
 
En bra rakhyvel med fuktremsa underlättar och förebygger också skador vid intimrakning.  Var försiktig så den känsliga huden inte skadas. 
 
Använd spegel så du tydligt ser var du rakar dig. 
 
Raka medhårs och använd jämna, långsamma rörelser. 
 
Skölj huden med kallt vatten efteråt för att stänga porerna och torka varsamt med en mjuk handduk. 
 
Rengöra hyveln under och efter rakningen och byt blad ofta.
 
Om huden eller slemhinnorna blir irriterade undvik att raka under några dagar. Könshåret fyller en viktig funktion då det bildar ett skyddande luftlager.
 

Det är en ganska ny idé att könshår skulle vara något obehagligt. Om man tittar på en porrfilm från 70-talet är det svårt att inte förvånas över buskagen som blir synliga. Rädslan för könshår handlar idag om en rädsla för vad som är normöverskridande. Idag är det inte ovanligt att människor tycker att könshår är fult och äckligt och det är i högsta grad en produkt av samhällets normer och värderingar. 

Många hävdar att könshår är ohygieniskt. Det är en myt! Inför en operation så är riktlinjerna att man inte ska raka eller ta bort hår i närheten av operationsområdet då detta faktiskt leder till att infektionsrisken ökar. När man tar bort hår blir hårsäckarna irriterade och det skapas en massa mikroskopiska små sår. Om du ofta rakar eller eller vaxar dig blir huden irriterad. Den varma och fuktiga miljön kring könet blir ett utrymme för små bakterieodlingar. Det är inte ovanligt att hitta små inflammationer i hårsäckarna på rakade könsorgan. Allt fler drabbas av bölder som behöver behandlas. När du nyligen rakat könet är huden också mer sårbar för herpes på grund av de mikroskopiska små såren. 

Könshåren fyller ett syfte. De skapar en kudde mot friktion som kan orsaka hud nötning och skada, det ger ett skydd mot bakterier .

Om du är orolig för att din sexpartner skulle riskera att få ett hår i munnen under sex så är ett tips att kamma igenom pubeshåret innan du skall ha sex, då lossnar lösa hårstrån. Om sexet kommer lite oplanerat borsta genom håret med fingrarna.

Om du vill ta bort könshår så är det mest kroppsvänliga är att ansa könshåret med en sax. Annars går det att raka, använda epilator eller vaxa.