Är du drabbad?

• Har du åkt taxi? Dubbelkolla dina kontoutdrag och håll koll på kontohändelserna även efter taxiresan.

• Flygtaxi. Polisen uppmanar de som åkt taxi från och till Malmö Airport att vara  extra uppmärksamma. 

• Spara taxikvitton.

– Det som oroar oss är att kvitton med kortuppgifter är ute i omlopp och ingen CVC-kod i världen kan skydda dig, säger Magnus Nilsson, kriminalkommisarie på Malmöpolisens bedrägerirotel.

Polisen arbetar med ett ärende där en taxiföretagare i 50-årsåldern misstänks ha gjort drygt 6 300 omköp på sin kortterminal och på så sätt kommit över drygt 900 000 kronor. Taxiföretagaren ska ha köpt upp gamla kvitton från andra taxi-åkare och därefter gjort omköp baserat på kvittouppgifterna. Offren är de som åkt taxi, kanske betalat en 100-lapp, och därefter debiterats ytterligare en hundralapp flera månader senare. Då summorna är små har endast ett fåtal av de drygt 6 000 drabbade upptäckt bedrägeriet.

– Vi har sett liknande tillvägagångssätt tidigare, men aldrig i den här omfattningen och vi misstänker att detta bara är toppen av ett isberg, säger Magnus Nilsson.

Utöver taxiföretagaren i Malmö håller polisen också på att nysta upp ett liknande ärende i Helsingborg. Men företeelsen kan finnas i hela landet.

– Det som stör oss är att pengarna kommer in i den kriminella världen, säger Magnus Nilsson.

I samband med gripandet av taxiföretagaren i Malmö, som är misstänkt för grovt bedrägeri, beslagtogs ett antal kvitton. Men enligt polisen kan det finnas en stor mängd kvitton i omlopp som bedragarna kan göra omköp på. Det är först när kortägaren byter ut sitt kort som kvittona blir oanvändbara.