Andra uppmärksammade fall av ordningsvakter och övervåld i Skåne

• Våldsamt gripande av snattare. Den 43-årige godis-snattaren på Knutpunkten i Helsingborg fick ta emot minst 15 batongslag trots att han inte gjorde något motstånd vid gripandet. Ordningsvakten dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten som ansåg att våldet som utövats både var proportionerligt och försvarbart.

• Vakt örfilade kvinnlig kroggäst. En vakt på en krog i Lund dömdes till böter på 30 000 kronor efter att han örfilat en kvinnlig kroggäst. Rätten konstaterade att den 47-åriga kvinnan uppträtt provokativt men att örfilen var en ”oförsvarlig handling”. Kvinnan hade ifrågasatt vaktens agerande när han tidigare skadade hennes sambo i samband med ett avvisande.

• Ordningsvakter tittade på misshandel. En entrévärd i Malmö misstänks ha misshandlat två för varandra okända gäster under en kväll. Gästerna ska ha tagits in till ett särskilt rum och där misshandlats medan flera ordningsvakter tittade på. Den 22-årige entrévärden är åtalad för misshandel.

Ordningsvakten har redan tidigare förekommit i ärenden av misstänkt övervåld i tjänsten. Under 2010 åtalas han tillsammans med en kollega för en misshandel på Knutpunkten i Helsingborg. Men då ord stod mot ord valde tingsrätten att fria honom i det fallet.

Nu misstänks 40-åringen för en ny brutal misshandel av en kroggäst. Den här gången ska vakten ha satt handfängsel på offret som han senare drog in i krogens garderobsutrymme. Där ska offret ha misshandlats med batongslag, sparkar och knytnävslag. Polisen som kom till platsen fann offret liggande längst in i garderoben.

”Han ligger helt still utan att röra sig och vid hans ansikte är det en större blodpöl på heltäckningsmattan”, skriver polisen i ett avrapporterings-pm.

Enligt vittnesmålen ska det hela haft sitt ursprung i att offret missförstod reglerna om garderobsavgiften på 20 kronor.

Delar av händelseförloppet fångades av krogens egna övervakningskameror. Där kan man bland annat se att offret inte har några skador på ansiktet innan vakten tillsammans med en kollega drar in honom till garderobsutrymmet.

Vakten nekar till brott och menar att gästen uppträdde aggressivt. Han har begärt och tilldelats samma försvarsadvokat, Lars Kruse, som ordningsvakten i den uppmärksammade misshandel på Knutpunkten förra året.