Fakta: AFC United/AFC Eskilstuna

Athletic FC United grundades hösten 2007 av Alex Ryssholm som 2016 fortfarande är ordförande.

2010 fick klubben sitt första A-lag när AFC övertog division 4-laget Atletico Husbys plats i seriesystemet.

2012 tog AFC United över Väsby Uniteds plats i division 1 efter att allsvenska AIK dragit sig ur det tidigare samarbetet.

2014 flyttade A-laget från Vilundavallen i Upplands Väsby utanför Stockholm till Skytteholms IP i Solna där klubben en gång i tiden bildats. Senare på hösten vann AFC United division 1 norra och gick upp i superettan.

2016 meddelar AFC United och division 2-laget Eskilstuna City att klubbarna ska inleda ett samarbete. AFC United byter namn till AFC Eskilstuna inför säsongen 2017.

Källa: DN.

I måndags rapporterade Dagens Nyheter att AFC United, som nu spelar på Skytteholms IP i Solna utanför Stockholm, flyttar till Eskilstuna för spel på Tunavallen nästa säsong.

På torsdagen presenterades projektet. AFC United, tabelltvåa i superettan, inleder ett samarbete med division 2-laget Eskilstuna City.

– Vi har bemötts med väldigt positiva ord. Men många tycker också att det är amerikanskt, säger Eskilstuna Citys marknadschef Stefan Forsberg och syftar till proffslag i USA som byter stad.

"Två A-lag"

Båda föreningarna kommer finnas kvar, men AFC United byter namn till AFC Eskilstuna och Eskilstuna City blir preliminärt AFC Eskilstuna City.

– Vi kommer att ha två A-lag. Ett representationslag i nuvarande superettan och ett lag i division 2, säger AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm.

– Med gemensam styrelse, säger Eskilstuna Citys ordförande Per Liljeroos.

Extrainsatta årsmöten

På pojk- och juniornivå blir det gemensamma lag, men AFC Uniteds ungdomslag stannar initialt i Solna. Innan samarbetet kan bli ett faktum, och definitiva namn för respektive lag fastlås, måste dock de båda föreningarnas medlemmar säga ja till förslaget på extrainsatta årsmöten i augusti.

AFC Uniteds spelare är förberedda på att flytta de knappa 12 milen till Eskilstuna.

– De har planerat det, säger Alex Ryssholm.

Senast det spelades herrallsvensk fotboll på Tunavallen var 1964 när IFK Eskilstuna – som nu håller till i division 4 – åkte ur högsta serien. Sedan tidigare spelar damallsvenska Eskilstuna United på arenan.