Att de fyra svenska deltagarna var överväldigade över publikstödet från de drygt 6 000 åskådarna var inte oväntat. Men även kollegorna var väldigt nöjda med arrangemanget och med den fina stämningen.

– Jag ser fram emot att komma tillbaka, säger segraren i herrtävlingen, österrikaren Marcel Hirscher.

– Såna här tävlingar tar sporten närmare publiken.

Svenska skidförbundet vill arrangera parallellslalomtävlingar i Hammarbybacken i fyra år framöver. Då alla inblandade var överens om att arrangemanget var lyckat kan man räkna hem nästa års tävling, som då är tänkt att gå i slutet av januari.

OS-guld är målet

Svenskarna lyckades väldigt bra, med tre av fyra åkare på prispallen – Frida Hansdotter och André Myhrer tvåa och Maria Pietilä Holmner trea.

De har tränat extra på just parallellslalom inför tävlingen. Målet var dels att lyckas i Stockholm, dels att börja bygga inför OS i Pyeongchang om två år då det för första gången ska vara en alpin lagtävling i just parallellslalom.

– Ett övergripande mål är att vi ska ta det historiska guldet 2018, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

– Vi har ju varit framgångsrika i lag.

Bred kunskap

TT: Varför lyckas svenskarna i just parallellslalom?

– Våra åkare har en bred kunskap som skidåkare, de fostras i alla grenar, menar Eliasson Winter.

För att nå målet om OS-guld kommer de svenska landslagsåkarna att få träna specifikt på parallellslalom under säsongerna fram till OS.

Eliasson Winter tror att parallellslalom är en tävlingsform som är viktig för framtiden.

– Det är ett sätt för oss att nå publiken. I stället för att flytta publiken så flyttar vi på sporten till publiken i städerna.