Fakta: VM-finalerna i rugby

VM har spelats vart fjärde år sedan 1987 och Nya Zeeland jagar tredje guldet. Här är alla VM-finaler:

1987: Nya Zeeland–Frankrike 29–9.

1991: Australien–England 12–6.

1995: Sydafrika–Nya Zeeland 15–12 e förl.

1999: Australien–Frankrike 35–12.

2003: England–Australien 20–17 e förl.

2007: Sydafrika–England 15–6.

2011: Nya Zeeland–Frankrike 8–7.

Nya Zeeland har totalt fem medaljer på sju mästerskap (två guld, ett silver och två brons).

Ingenting kan dra i gång snacket i fikarummet på arbetsplatser i Sverige som längdåkning i allmänhet och Charlotte Kalla i synnerhet.

Längdåkningen finns där i folksjälen och namn som Thomas Wassberg, Gunde Svan, Sixten Jernberg och Marie-Helene "Billan" Östlund (före detta Westin) är för evigt blågula hjältar.

Då ligger vi ändå i lä mot rugbyns betydelse på Nya Zeeland, den lilla isolerade önationen med 4,5 miljoner invånare i sydvästra Stilla havet.

Där beskrivs rugby som rena religionen.

"Vår största tillgång"

En kombination av historia, geografi och kultur har gett rugbyn på Nya Zeeland en status som vissa anser saknar motsvarighet i resten av världen.

Som inte ens fotboll i Brasilien, ishockey i Kanada eller cricket i Australien kan mäta sig med.

– Det finns en stark tro hos folk att All Blacks är ett globalt varumärke och att deras framgångar är av stor betydelse i hela världen. På världsscenen är rugby vår största tillgång. Alla nationer har en nationalidrott, men få kan överträffa den betydelse rugby har för Nya Zeeland, säger Greg Ryan, idrottshistoriker på Lincoln University i Christchurch, till AFP.

Bästa landslaget

Alla älskar en vinnare och All Blacks, som jagar tredje VM-guldet, har vunnit i massor. Vinstprocenten sedan 1905 ligger på 75 procent och har stigit till 85 sedan sporten blev professionell.

Det gör All Blacks till det vinstrikaste elitlaget i historien, enligt AFP.

Lagkaptenen Richie McCaw röstades fram till nationens mest trovärdiga person för några år sedan och minst fem av de tio tv-program med högst tittarsiffror har varit rugbymatcher.

Nu laddar nationen för en morgonrysare. VM-finalen startar på Twickenham i London klockan 17.00 på lördagseftermiddagen – då är klockan 05.00 på söndagsmorgonen i huvudstaden Wellington.