– Det är klart att det finns ju gränser för hur öppen man kan bli, men mitt sätt är att man ska vara öppen mot varandra så att man har en bra relation.

Allan Kuhn, ny tränare i Malmö FF, om sin tydliga kommunikation.

Fakta: Allan Kuhn

Född: 2 mars 1968.

Familj: Hustrun Pernille, döttrarna Julie, Josephine och Victoria.

Bor: Snart i Malmö.

Klubbar som spelare: Rønne (1987), Lyngby (1987–1988), B 1903 (1988–1989), Lyngby (1990–1997), Örgryte (1997–2000), Hvidovre (2001–2002).

Tränarkarriär: FC Bornholm (2001–2003), Aalborg (2004–2009) assisterande, men vikarierande huvudtränare hösten 2008, Midtjylland (2009–2011), Randers, assisterande (2011), Aalborg, assisterande (2011–2016), Malmö FF (2016–).

Övrigt: Har spelat fem U19-landskamper för Danmark.

Allan Kuhn om...

...att träna en storklubb som Malmö FF – etta i maratontabellen och 18 SM-guld – jämfört med hans tidigare uppdrag i Danmark:

– Det är ju inte varje dag det är nästan 4 000 på en träningsmatch. Det har inte hänt så många gånger i Danmark och sedan känner man i hela staden att det är en fotbollsstad. När man går ut är det många äldre som kommer fram och önskar lycka till.

...huruvida hans spelförande fotbollsfilosofi längs med marken och med hög press har satt sig i lagets tre träningsmatcher:

– Jag tycker att vi är på rätt väg. Jag är nöjd med det jag har sett. Själva energin, entusiasmen och lagarbetet är mycket bra. Jag är nöjd med hur vi springer hem när vi förlorat bollen. Senast såg vi tecken på det offensiva spelet jag tycker om också.

...att ändå anpassa taktiken efter motståndaren:

– Man måste i alla fall alltid fundera på vad motståndaren är bra på. Det är en tränares viktigaste uppgift. Var ligger gränsen för ditt eget lag i förhållande till de du ställs emot? Det finns ju lag som är mycket bättre än oss, och lag som är mycket sämre än oss. Men vi ska fortfarande våga vara ett bra fotbollsslag, även om man spelar mot ett bättre lag.

Fakta: Svenska Cupen

Lördag, söndag och måndag spelas de första matcherna av Svenska Cupens tre gruppspelsomgångar. Ettan i de åtta fyrlagsgrupperna går vidare till kvartsfinal.

Vinnaren av årets upplaga spelar Europa League-kval i sommar. Vinner IFK Norrköping, IFK Göteborg eller AIK (topp tre i allsvenskan 2015) får Elfsborg Europa League-platsen genom sin fjärdeplats i allsvenskan förra säsongen.

IFK Göteborg är titelförsvarare.

Totalt har 15 klubbar vunnit Svenska Cupen. Här är samtliga vinnare sedan 1941:14 titlar: Malmö FF. 8: AIK: 7: IFK Göteborg. 6: IFK Norrköping. 5: Helsingborg. 4: Djurgården. 3: Elfsborg, Kalmar FF. 1: Degerfors, Gais, Halmstad, Landskrona, Råå, Örgryte, Öster.

Första omgången av Svenska Cupen, grupp 1: IFK Norrköping–Östersund (20/2), Jönköpings Södra–Athletic FC United (20/2).

Grupp 2: Halmstad–Frej Täby (20/2), IFK Göteborg–Degerfors (21/2).

Grupp 3: AIK–Varberg (20/2), Tenhult–Falkenberg (21/2).

Grupp 4: Kalmar FF–Värnamo (20/2), Elfsborg–Assyriska (20/2).

Grupp 5: IFK Sundsvall–Ängelholm (20/2), Malmö FF–Sirius (20/2).

Grupp 6: Hammarby–Syrianska (21/2), Djurgården–Ljungskile (22/2).

Grupp 7: Häcken–Brommapojkarna (20/2), Trollhättan–Gefle (20/2).

Grupp 8: Helsingborg–Gais (20/2), Forward–Örebro (20/2).

Allan Kuhn slår sig ner i innandömet av Swedbank Stadion. Förmiddagsträningen på Malmö IP:s konstgräs knappt två kilometer bort är avklarad. Nu väntar den nye Malmö FF-tränarens första prov i form av Uppsalalaget Sirius i Svenska Cupens första gruppspelsomgång.

– Jag tycker många säger det hela tiden "ni ska ut i Europa och vinna cupen", men att vinna något i fotboll är inte lätt, säger den 47-årige dansken.

"Komma ihåg hela historien"

MFF har med sina 14 titlar överlägset bäst cupfacit i Sverige, men det har nu gått 27 år sedan (1989) klubben senast vann turneringen.

– Vi försöker självklart komma igenom gruppspelet. Det är vår ambition, men sedan är det tre matcher där det är vinna eller försvinna, säger Kuhn, som själv fick lyfta cupbucklan som spelare med Örgryte 2000.

TT: Din företrädare Åge Hareide tog klubben till ett SM-guld (2014) och två raka Champions League-gruppspel.

– Men han blev också femma i fjol, bryter Kuhn vänligt in.

– Det glömmer man lätt. Man ska komma ihåg hela historien. Jag vet ju att ambitionsnivån ska vara hög och jag vet också att det är svårt att vinna något. Det kräver en viss klass att vinna någonting. Det har vi gjort förut och det ska vi göra igen, men det finns andra som tänker exakt samma sak som vi gör.

MFF:s nye tränare har alltid nära till ett skratt och är väldigt öppen gentemot media – även när det gäller hur han ser på sin spelartrupp. Han har klartgjort att han i nuläget ser Jo Inge Berget, som mest har spelat som yttermittfältare, som trea i forwardsrankningen efter Markus Rosenberg (avstängd mot Sirius) och det isländska nyförvärvet Vidar Örn Kjartansson.

– Det är klart att det finns ju gränser för hur öppen man kan bli, men mitt sätt är att man ska vara öppen mot varandra så att man har en bra relation. Även med journalister, säger Kuhn.

Vinst överordnat allt annat

TT: Har du alltid varit så tydlig som huvudtränare?

– Nej. Jag har lärt mig, säger Allan Kuhn – och skrattar.

Under fjolåret verkade MFF stundtals hämmat av att skifta från kontringsfotbollen i Europaspelet till att vara spelförande hemma i Sverige mot lågt försvarande lag. Allan Kuhn vill att årets MFF ska spela med en hög press, ha ett stort bollinnehav och att uppspelen ska gå längs marken. En sak är dock överordnad hans fotbollsfilosofi.

– Det har jag sagt till grabbarna: "det viktigaste är att vinna". Men jag tror att på det sätt vi gör det på, är det enklaste sättet, säger Allan Kuhn.