Fakta: OS-turneringen för herrar

Spelas den 4–20 augusti i Rio de Janeiro, men även i VM-orterna Belo Horizonte, Brasilia, Salvador, São Paulo och Manaus. Gruppspelsmatcherna i Rio kommer dock inte spelas på Maracanã, utan på Olympiastadion.

Herrturneringen är för spelare födda tidigast 1 januari 1993, men förbundskaptenerna har möjlighet att använda sig av tre överåriga spelare.

Kvalificerade länder: Sverige, Brasilien, Argentina, Danmark, Tyskland, Portugal, Fiji, Honduras, Mexiko, Algeriet, Nigeria, Sydafrika.

Fyra länder tillkommer: Colombia och USA gör upp om en plats i ett kvalspel i mars samt tre nationer från det asiatiska U23-mästerskapet som avgörs den 12–30 januari.

Malmö FF tänker inte släppa sina spelare till mästerskapet och det lutar åt att AIK tar samma beslut, uppger Expressen. Andra klubbar, som Elfsborg och Djurgården, säger att de inte tänker stoppa OS-uttagna spelare.

Från förbundshåll kan man bara hoppas på klubbarnas goda vilja. OS är – till skillnad mot damfotbollen – inte landslagsmarkerat i Internationella fotbollsförbunds (Fifa) kalender och därmed kan inte klubbarna tvingas att släppa spelare till landslag.

Någon gemensam hållning finns alltså inte bland allsvenskans klubbar.

– Det gemensamma beslutet är att klubbarna väljer själva om de vill släppa spelare till OS, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson.

Allsvenskan under OS

Eftersom allsvenskan tar uppehåll före EM tidigare under sommaren så är det inte uppehåll under OS. I samband med OS i Rio spelas fyra allsvenska omgångar. Det gör de inte lättare att komma överens med klubbarna.

OS-lagets förbundskapten Håkan Ericson sade efter ett möte med de allsvenska klubbarna under landslagets januariturné i Abu Dhabi att andemeningen var att man skulle mötas så långt det gick.

– Det mötet var ju med tränarna och det är inte de som bestämmer i den här frågan, säger landslagschefen Lars Richt.

– Alla har ju förståelse för problematiken. Men det är klart att alla ser sin egen verksamhet som det viktigaste. Vi ska jobba med den här frågan under våren och jag hoppas att vi ska komma överens.

Hoppas på lösning

En lösning skulle kunna vara att förbundet förbinder sig att bara ta ut en eller högst två spelare per klubb.

– Vi har inte bestämt oss för vad vi ska göra. Vi ska vara aktiva i frågan det kan jag lova, men hur det slutar vet jag inte. På något sätt ska vi nog hitta en lösning så att vi får ett bra lag, säger Lars Richt.