Fakta: Så startar svenskarna

75 ekipage kommer till start i den första individuella hoppningen som inleds 15.00, svensk tid, på söndagen. Så här startar svenskarna:

16) Malin Baryard Johnsson på Cue Channa.

38) Peder Fredricson på All In.

55) Henrik von Eckermann på Yajamila.

74) Rolf-Göran Bengtsson på Unita.

Fakta: Rolf-Göran Bengtsson

Fakta: Rolf-Göran Bengtsson.

Född: 2 juni 1962.

Yrke: Tävlingsryttare, hoppning.

Bor: Itzehoe, Breitenburg, Tyskland.

Familj: Sambon Evi Penzlin och dottern Pamina Caroline.

Klubb: Flyinge HSK.

Främsta meriter, individuellt: OS-silver 2008, EM-guld 2011, EM-brons 2001, VM-fyra 2014. Lag: OS-silver 2004, EM-silver 2001, EM-brons 2013. Vann finalomgången i Global Champions Tour 2014 i Doha och kom tvåa totalt. Fick Jerringpriset 2011.

Övrigt: Tillsammans med Casall världens bästa hoppningsekipage 2014.

Aktuell: Rider Unita, 12-årigt sto, i OS-hoppningarna som inleds med första omgången på söndagen. Gör sin femte OS-start.

Sveriges mest meriterade hoppryttare har de senaste åren hamnat i en för honom annorlunda situation. Vid EM i Aachen förra året var han inte ens med i laget och när OS-hoppningarna inleds på söndag är han inte den som landslaget i första hand lutar sig emot.

I alla fall inte på pappret, på förhand. Hur det blir i skarpt läge återstår att se.

Casall drar in pengar

Det sista Bengtsson gjorde innan han flög till Rio de Janeiro var att vinna deltävlingen i Global Champions Tour i Valkenswaard med Casall, hästen som drabbades av ett balltramp inför den individuella finalen i London 2012. Om krasst sportsliga hänsyn tagits hade Casall matchats mot OS, men nu rider hingsten i första hand in pengar, inte medaljer.

Casall avrundar sin enastående karriär – pensionering väntar efter säsongen – med att dra in de stora slantarna i den penningstinna touren.

I stället fick det tolvåriga stoet Unita OS-uppdraget.

– Unita har gjort det jobb hon blivit tillfrågad att göra, sedan får vi se hur hon tar allting. Hon har ju inte den rutinen i de här stora sammanhangen. Men allt vi har bett henne om har hon gjort. Hon är en väldigt tacksam häst att ha med sig, säger Bengtsson.

Gör vad som krävs

– Hon är en häst som inte visar sin kapacitet. Ska hon hoppa en meter hoppar hon precis så mycket som krävs. Sätter man 1,40-hinder gör hon precis vad som behövs för att klara det, säger Bengtsson.

Och fortsätter:

– Vi fick ett väldigt bra svar på hennes kapacitet när vi red lagfinalen i Barcelona i höstas. Jag var en av fem felfria och sedan hade vi ett olyckligt fel, men det kändes som att hon växer med uppgiften.

– Där insåg jag att hon kan göra de stora klasserna.