Sedan Andreas Alm tog över tränarrollen i AIK har klubben radat upp topplaceringar i allsvenskan. En framgång i sig. Men inte en sådan som han helst av allt önskat sig.

Alm har hela tiden haft målsättningen att föra AIK till klubbens första SM-guld sedan 2009.

– Det känns som att jag, min ledarstab och klubbledning kan, med förbundna ögon, ta medalj varje år. Fem år i rad har vi skrapat hem medaljer. Det är bra. Det är banbrytande för AIK att göra det, sade han.

– Men någonstans måste det leda till att vi vinner. Jag förväntar mig att min chef, Björn Wesström, frågar mig varför vi inte vann. Det är en ytterst rimlig fråga att ställa. Fokus kommer läggas på mig – om jag är den som ska leda AIK.

"Har en del svar"

TT: Vad har du för svar när Wesström frågar dig?

– Jag har ingen utvärdering klar för vi kunde ha vunnit i dag (lördagen). Men det är klart att jag under säsongen har tittat på olika saker. Jag har en del svar, sade han kryptiskt utan att avslöja några detaljer om fortsättningen.

"Bättre lag"

Inför bortmötet med Örebro hade AIK en liten, liten chans att snuva IFK Norrköping och IFK Göteborg på SM-guldet. Men det var en möjlighet som försvann efter 30 minuter, då Emir Kujovic inledde Norrköpings målskytte i 2–0-segern borta mot Malmö FF.

När sedan IFK Göteborg spelade 2–2 mot Kalmar FF blev det klart att AIK – precis som förra året – slutade på tredje plats.

– Vi är ett bättre lag än förra säsongen men, som sagt, det är inget guld, sade Alm.

42-årige Alm, som inledde tränarkarriären i Eskilstuna City, blev assisterande under Mikael Stahre 2009 och tog över ansvaret i december 2010. Tränarens nuvarande kontrakt sträcker sig över 2017.