Anderssons förvandling

Perioden 5 april–28 augusti: 2 starter, 11 inhopp, 1 mål.

Perioden 29 april–31 oktober: 9 starter, 6 mål.

Gästerna från Sundsvall var laget som borde ha klivit in i säsongsavslutningen på Tele2 Arena med mest motivation. Nykomlingen kunde vid en bortaseger ha passerat två lag i tabellen och därmed nått klubbens mål om att "sluta topp-tio".

Men av den motivationen syntes intet. I stället kunde hemmalaget, som skulle sluta sexa oavsett lördagens resultat, punktera matchen inom en halvtimme genom en stekhet Sebastian Andersson.

Det kom tre inspel från Djurgårdens högerkant under matchens första 38 minuter – och Andersson smällde dit varenda boll; två med huvudet och en med högerfoten.

"Kommit in i det"

Det äkta hattricket betyder att den storväxte anfallaren nu gjort sex mål på nio matcher under hösten, efter en tung vår och sommar.

Mellan mitten av april och slutet av augusti fick han lördagens målspottare inte starta en enda match, men sedan målkungen Nyasha Mushekwi försvann från Dif-truppen har det lossnat rejält för Sebastian Andersson.

– Jag känner att jag fått mer speltid och kommit in i det allt mer, säger han efter 4–2-segern.

Målkavalkaden innebär en sen men likafullt skön revansch för 24-åringen. En revansch som förstås inte gått tränare Pelle Olsson obemärkt förbi.

– Det är roligt. Han har jobbat hårt i bakvattnet under en stor del av säsongen men nu har han spelat under en lång period och visat sin kvalitet, säger Olsson.

– Att få göra ett äkta hattrick i allsvenskan är få förunnat, fortsätter Dif-tränaren.

TT: Kan han axla Nyasha Mushekwis roll nästa år?

– Det tror jag att han har alla möjligheter till. För forwards handlar det om att komma in "i zonen". Och han har visat att han kan göra mål i allsvenskan.

Avslutade med drömmål

Även hattrickskytten själv, som kom till klubben förra sommaren, hoppas kunna ta en större roll nästa säsong:

– Förhoppningsvis. Det gäller att hitta formen nästa år, till rätt tidpunkt, säger han.

Efter Anderssons explosiva målshow i den första halvleken spelades andrahalvan mest av. Hemmalagets Sam Johnson fick sätta sitt tionde mål för säsongen samtidigt som gästerna från Sundsvall fick reducera två gånger om, där inhopparen Adam Chennoufi fick på en rejäl drömträff när han fastställde slutresultatet.