Fakta: Förutsättningarna för guldfest

IFK Norrköping 63 poäng, 58–33 (+25): Tar guld vid seger borta mot Malmö FF. En poäng räcker om IFK Göteborg inte vinner hemma mot Kalmar. Kan till och med förlora om Göteborg samtidigt förlorar och AIK inte vinner och tar in fem mål.

IFK Göteborg 62 poäng, 50–20 (+30): Blir mästare vid seger hemma över Kalmar samtidigt som Norrköping tar högst en poäng. En poäng räcker om Norrköping förlorar och AIK inte tar in tio mål.

AIK 60 poäng, 53–33 (+20): Mycket ska gå AIK:s väg för att det ska bli guldfest i Solna. Laget måste vinna avslutningen borta mot Örebro samtidigt som Norrköping och Göteborg förlorar och Norrköping dessutom tappar sitt femmålsförsprång. Tar Göteborg en poäng måste AIK vinna med tio mål mot Örebro. Det finns ett scenario där AIK och Norrköping kan hamna på samma poäng och exakt samma målskillnad, då avgör inbördes möte till AIK:s fördel.

Fasta rutiner. Det skänker åtminstone Andersson en trygghet i tillvaron som fotbollstränare på elitnivå. En tillvaro som kan beskrivas med åtskilliga ord.

Trygghet är sällan ett.

Det är råkallt på Nya Parken. Den näst sista träningen inför den allsvenska upplösningen mot Malmö FF på Swedbank Stadion är avslutad.

Rekommenderar Sauk

Andersson får frågan hur veckan har varit. Då pratar han om – ljudböcker.

– Jag har promenerat till träningarna och lyssnat på en jättebra bok (Jonas Jonassons senaste). Blev klar med den i morse, nu ska jag på en annan som är riktigt spännande som Stefan Sauk läser. Han riktigt duktig, honom kan jag rekommendera. Boken behöver inte alltid vara bra, men läser han blir det jäkligt kul.

– Nä, men det har varit en vanlig vecka, vi har tränat på.

Inte extra spänt?

– Jag tror inte att vi ska gå omkring och vara spända. Vi gör samma sak som tidigare. Jag och några spelare lägger några timmar på att folk är mer intresserade av oss än de brukar vara, annars är det inte så konstigt. Jag är ganska odramatisk. Jag gör som vi alltid gör, varken mer eller mindre.

"Vinn för fan!"

TT: Så du kommer inte att säga något speciellt till spelarna kort före avspark på lördag?

– Vinn för fan! Men det brukar jag säga.

Förutsättningarna har varit kristallklara sedan IFK Göteborg vände hemåt i måndags kväll efter 2–1 mot AIK. Vinner Norrköping mot Malmö FF är guldet klart.

Håller sig Andersson till samma offensiva val som mot Halmstad senast blir det Emir Kujovic och Alhaji Kamara på topp och Christoffer Nyman fortsätter som yttermittfältare till höger. Det betyder att Nicklas Bärkroth får börja på bänken igen. Andersson har inte bestämt sig, det gör han först efter fredagens träning.

Men ett angenämt problem? Det tycker han inte.

– Det där ett jäkla märkligt uttryck för det betyder att jag får tala om för någon eller några, som är tillräckligt bra för att vara med, att de inte får vara med.

– Det är inte så jäkla angenämt, kan jag upplysa om. Jag har alla korten på bordet nu och jag har börjat fundera, men vi får se vad det blir.

Mittbacken David Boo Wiklander var inte med i den kollektiva träningen utan ägnade sig åt övningar med fystränaren Jonas Hellberg.

En ren försiktighetsåtgärd.

– Han hade lite ont i sin fot, men det är ingen fara. Han är frisk. Vi har inga problem förutom (mittfältaren) Andreas Hadenius som känner lite i sina ljumskar.