Fakta: Sveriges VM-kval

2016

Nederländerna (hemma) den 6 september.

Luxemburg (borta) den 7 oktober.

Bulgarien (h) den 10 oktober.

Frankrike (b) den 13 november.

2017

Vitryssland (h) den 25 mars.

Frankrike (h) den 9 juni.

Bulgarien (b) den 31 augusti.

Vitryssland (b) den 3 september.

Luxemburg (h) den 7 oktober.

Nederländerna (b) den 10 oktober.

De nio gruppvinnarna i Europa går till VM i Ryssland 2016 De åtta bästa tvåorna spelar playoff om fyra VM-platser.

Fakta: Janne Andersson

Född: 29 september 1962 i Halmstad.

Familj: Hustrun Ulrika. Döttrarna Louise och Julia.

Yrke: Fotbollstränare.

Klubbar som spelare: Alets IK, IS Halmia.

Klubbar som tränare: Alets IK (spelade tränare) 1988–1989, Halmstad (assisterande till Stuart Baxter) 1990–1992, Laholms FK 1993–1999, Halmstad (assisterande till Tom Prahl och Jonas Thern 2000–2003, huvudtränare 2004–2009), Örgryte 2010, IFK Norrköping 2011–.

Övrigt: Utsågs till årets tränare i allsvenskan 2004 sedan Halmstad slutat tvåa. Förde Norrköping till SM-guld 2015 och utsågs till årets tränare.

Aktuell: Blir förbundskapten efter Erik Hamrén efter EM i sommar.

Fakta: Sveriges förbundskaptener

Sveriges förbundskaptener för herrlandslaget i fotboll:

Lennart Nyman, 1962–1965.

Orvar Bergmark, 1965–1970.

Georg Ericson, 1970–1979.

Lars Arnesson, 1980–1986.

Olle Nordin, 1986–1990.

Nisse Andersson, 1990–1990.

Tommy Svensson, 1991–1997.

Tommy Söderberg, 1998–2004.

Lars Lagerbäck, 2001–2009.

Erik Hamrén, 2009–2016.

Janne Andersson 2016–

Vardagen och nuet har varit det centrala i Janne Anderssons arbete i tidigare klubbar. Tränaren har inte svävat i väg och drömt om nya, utmanande uppdrag. Allt har handlar om där han befinner sig just för tillfället.

Det var något som ändrades när han fick ett telefonsamtal från Svenska fotbollförbundet. Ett samtal som summerades med: Är du intresserad av att bli förbundskapten för herrlandslaget?

– Jag fick ett samtal för ett tag sedan och sedan har vi träffats ett par gånger, på olika sätt, och fört diskussioner. Efter ett tag har det sjunkit in hos mig och blivit en verklig tanke. Det som från början bara var fascinerande att man blev erbjuden jobbet blev sedan en realitet, och nu i efterhand känns det jättebra att ta sig an utmaningen, säger han.

Utmaningen lockade

Och det var just det som lockade.

Utmaningen.

När Janne Andersson blir förbundskapten, han kliver in i rollen när Sveriges EM-äventyr i Frankrike är över, är det med ett steg in i hetluften. Redan den 6 september väntar VM-kval hemma mot Nederländerna.

– Provar man inte saker här i livet så kommer man aldrig vidare. Jag har antagit utmaningar tidigare för varje steg jag har tagit. När jag fick träna Halmstad var det ett jättestort steg, Norrköping var för mig stort och nu det här, säger han.

– Jag vill ta mig an utmaningar och jag vill gå vidare. Det här var ett fantastiskt steg att ta och det gick inte att säga nej, och jag ser fram emot att få börja.

Andersson blir kvar i allsvenska IFK Norrköping fram till hemmamötet med Elfsborg den 29 maj. Sedan är det fullt fokus på det kommande landslagsuppdraget. Även om det är en bit kvar till dess finns det redan ett par tankar på hur han vill att landslaget ska formeras.

– I grunden vill jag säga att mina lag jobbar som satan och att det är ett starkt kollektivt. Det är ett lag som springer där ute tillsammans. Jag är en hårt arbetande människa och det vill jag att mitt lag också ska vara, säger han.

– Man måste våga som spelare och det innebär inte att man ska slå tunnlar i eget straffområdet. Det är dumdristigt. Våga för mig är att spela som man har bestämt, oavsett om det är här hemma, borta, om man ligger under eller leder. Det gäller att göra samma saker och följa det som är bestämt. Vilja påverka, vilja ta del av någonting, vilja vara med i matchen.

"Tror på teamwork"

Det enda som Janne Andersson, som har skrivit på ett fyraårskontrakt med förbundet, verkar veta i dagsläget är att han vill ha en mer renodlad assisterande förbundskapten, till skillnad från Erik Hamrén som valde att ta in Marcus Allbäck i en players manager-roll.

– Jag tror på teamwork. Jag tror på att ju fler man är tillsammans, är synkade och kan stöta och blöta saker. Jag har själv jobbat som assisterande till fyra olika tränare, bland andra Stuart Baxter, Tom Prahl och Jonas Thern. Jag tror på att ha en parhäst att jobba med, och för mig är det en självklarhet att ha en nära tränarkollega, säger han.

Vem som ska få den rollen är dock oklart.

– Vi ska titta på det här tillsammans. Det finns många duktiga inom svensk fotboll, många duktiga ledare. Det finns många bra att välja bland och det finns många egenskaper som kan tillföra någonting i sådana här verksamheter, säger Janne Andersson.