– Vi hade kanske lite mer spel, men de hade ett par vassa kontringar.

Frölundas målvakt Lasse Johansson sammanfattar matchen.

Frölunda leder den svenska hockeyligan med sex poängs marginal, och har bara förlorat två av 17 matcher (båda mot Brynäs). Göteborgslaget gör flest mål och släpper in minst av lagen SHL. Men man har bara hållit nollan en gång tidigare i höst, när Modo utklassades med 7–0 och Johan Gustafsson vaktade målet.

De två målvakterna har delat på jobbet, som brukligt i Frölunda de senaste åren. Men om någon är vassast är det nog Lasse Johansson, som också var slutspelsmålvakt i våras.

Det var också 28-åringen från Avesta som fick stå när Frölunda skulle vända underläge med 1–2 från den första åttondelsfinalen i Champions Hockey League mot Litvinov. Det gav seger med 6–0.

Kul match

Och nu 3–0 mot Djurgården, sedan Johansson räddat gästernas alla 27 skott på mål.

– Det var en kul match, tajt ganska länge, säger Lasse Johansson.

– Vi hade kanske lite mer spel, men de hade ett par vassa kontringar, konstaterar målvakten.

Nicklas Lasu gjorde 1–0 i numerärt underläge, efter fint förarbete av Mats Rosseli Olsen, i första perioden.

Andra perioden blev mållös, trots högt tempo, stor kampvilja och många chanser – kort sagt underhållande hockey.

Lasse Johansson gjorde de mest spektakulära räddningarna, bland annat när Marcus Sörensen fick lägga en straff, och när Daniel Brodin kom direkt från utvisningsbåset till ett friläge.

Viktigt 2–0

Att göra nästa mål var viktigt – och det blev Frölunda som lyckades efter 3.12 i tredje akten. Joel Lundqvist tog sig förbi en motståndare i mittzon och frispelade Ryan Lasch, som lurade ner Tellqvist och petade in 2–0. Backen Jacob Larsson sköt 3–0 vid 9.17.

Djurgården gjorde ändå en bra match, vilket tränaren Hans Särkijärvi också konstaterade.

– Ett steg framåt jämfört med strax innan uppehållet i ligan. Vårt boxplay var bra, men powerplay mindre bra. Och där behöver man utdelning för att vinna på bortaplan, säger Särkijärvi.

Lagen möts igen redan på lördagskvällen, då på Hovet i Stockholm.