Fakta: Svenska friidrottare som dopat sig

För närvarande är två svenska friidrottare avstängd för dopning:

Adil Bouafif: Långdistanslöpare som vid EM i Zürich 2014 lämnade positivt dopningstest med spår av epo. Avstängd till och med 22 september 2016.

Andreas Gustafsson, gångare, lämnade ett prov med spår av epo i december 2014 i USA. Avstängd till 19 mars 2017.

Ludmila Engquist: Sprang hem OS- och VM-guld innan häcklöparen fastnade i ett dopningstest då hon satsade på en karriär som bobstjärna.

Linda Haglund: Den nyligen avlidna ex-sprintern testades positivt för anabola steroider 1981 och stängdes av i ett och ett halvt år.

Niklas Lindstedt: Testades positivt i mars förra året för ett otillåtet kosttillskott. Stängdes av i sex månader av RF, och därutöver sex månader i landslaget.

Göran Svensson: Tog fyra SM-guld i diskus. 1985 stängdes han av i 18 månader för dopning.

Ricky Bruch: Den framgångsrike diskuskastaren erkände efter karriären att han dopat sig med anabola steroider.

Fakta: Abeba Aregawi

Född: den 5 juli 1990 i Adigrat, Etiopien.

Klubb: Hammarby Friidrott.

Gren: 1 500 meter.

Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 och 2013.

Övrigt: Blev svensk medborgare sommaren 2012, men tävlade för Etiopien vid London-OS samma år.

Friidrottsförbundets förbundskapten Karin Torneklint presenterade på söndagen truppen till inne-VM i Portland, USA, 17-20 mars. Då fanns inte Abeba Aregawi med. Medeldistanslöparen har uppgivits vara skadad och därmed hoppat över innesäsongen.

– Jag fick veta om det här för ungefär 14 dagar sedan, säger Torneklint till TT.

– Jag har varit nere i Holland och träffat henne enbart på grund av det här. Hon vill ju göra B-analysen och nekar givetvis till dopningsförseelsen.

B-prov i mars

Efter A-provet har Aregawi gått med på en avstängning tills vidare.

– B-provet kommer att analyseras under första hälften av mars, sedan kommer det och därefter kan vi berätta mer, säger Torneklint.

Friidrottsförbundets presschef Fredrik Trahn till TT:

– Jag kan bekräfta att det rör sig om en out-of-competition-test.

Det betyder att provet togs utanför tävling.

– Hon befinner sig i Etiopien, i Addis Abeba, fortsätter Trahn utan att säga om det var där provet togs.

Enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets dopingkommission, visar Abeba Aregawis A-prov spår av den förbjudna substansen meldonium. Ämnet hamnade på den internationella dopningsbyrån Wadas lista den 1 januari i år. Studier har visat att meldonium förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Stoppar stöd

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stoppar det ekonomiska stöd som Abeba Aregawi fått sedan 2013.

– Det här är ju oerhört negativt och vi tar helt avstånd från detta, Dopningsförseelsen är väldigt allvarlig, ett dråpslag helt enkelt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

SOK:s ekonomiska stöd stoppas omedelbart men Peter Reinebo påpekar att fallet inte är avslutat och att ett B-prov ska analyseras.

Han hoppas att fallet inte påverkar den svenska OS-truppen, där Aregawi skulle ha ingått.

– Det kommer att påverka just nu men jag kan inte se framför mig att det kommer att påverka OS-truppen när vi är framme i juli-augusti.

Straffen dubblas

Karin Torneklint säger att fridrottsförbundet tagit beslut om att dubbla tider för dopningsavstängningar för deltagande i landslaget.

– Vi dubblar de straff som utdöms. Vi tar väldigt starkt avstånd från all form av dopning, säger hon.

Torneklint säger att förbundet kanske måste ändra sitt sätt att arbeta för att motverka dopning i framtiden.

– Om vi får en trupp med aktiva som befinner sig över hela världen och tränar får vi kanske fundera på om vi kan jobba annorlunda.

Stefan Holm, olympisk guldmedaljör i höjdhopp 2004 och numera ledamot i Internationella olympiska kommitténs (IOK) aktiva råd, är tacksam över att testerna fungerar och "sätter dit de stora stjärnorna om de försöker sig på något". Men han påpekar samtidigt att B-provet inte är analyserat ännu.

– Det är djupt olyckligt. Det är oerhört negativt för henne och friidrotten i stort och inte minst för svensk friidrott, säger Holm till TT.