Fakta: Truppen

Målvakter: Hilda Carlén, Piteå, Hedvig Lindahl, Chelsea, Emelie Lundberg, Eskilstuna.

Försvarare: Emma Berglund, Rosengård, Magdalena Eriksson, Linköping, Nilla Fischer, Wolfsburg, Amanda Ilestedt, Rosengård, Jessica Samuelsson, Linköping, Elin Rubensson, Göteborg, Linda Sembrant, Montpellier, Lina Nilsson, Rosengård.

Mittfältare och anfallare: Petra Andersson, Eskilstuna, Emilia Appelqvist, Djurgården, Stina Blackstenius, Linköping, Lisa Dahlkvist, Paris Saint Germain, Pauline Hammarlund, Göteborg, Jenny Hjohlman, Umeå, Sofia Jakobsson, Montpellier, Josefin Johansson, Piteå, Fridolina Rolfö, Linköping, Lotta Schelin, Lyon, Olivia Schough, Eskilstuna, Caroline Seger, Paris Saint-Germain.

Fakta: Viktigt landslagsår

Det svenska damlandslaget inleder fotbollsåret med en träningslandskamp mot Skottland. Matchen spelas inomhus, i Göteborg, den 26 januari.

Årets tävlingslandskamper (exklusive ett eventuellt OS):

OS-kvalet i Nederländerna:

2 mars: Norge.

5 mars: Schweiz.

9 mars: Nederländerna.

EM-kvalet:

8 april: Slovakien (b).

2 juni: Polen (b).

7 juni: Moldavien (h).

15 september: Slovakien (h).

20 september: Danmark (b).

Kosovare Asllani bröt i måndags proffskontraktet med Paris Saint-Germain. Det gör att hon inte heller finns med i landslagstruppen som möter Skottland den 26 januari. Matchen är den sista inför OS-kvalet i mars.

– Kosovare Asllani är en bra fotbollsspelare, men det gäller att hon ska visa det också. Hon har inte spelat så mycket fotboll på sista tiden och heller inte så bra fotboll, förklarar Pia Sundhage sitt val.

Asllani missade det första landslagslägret i höstas av familjeskäl och var sedan bänkad i EM-kvalet mot Danmark i oktober när Sundhage valde andra spelare i det nya 4–3–3-systemet.

Chanserna till fortsatt landslagsspel är dock inte borta, poängterar förbundskaptenen.

– Det jag hör om henne är att hon verkligen vill. Hamnar hon i en klubb där hon verkligen gillar att spela, då kommer hon att spela bra fotboll och då är jag den första som plockar ut henne.

Match inomhus

Matchen mot Skottland spelas i den nya inomhushallen i Göteborg. Det är sista chansen att finslipa spelet inför OS-kvalet mot Norge, Schweiz och Nederländerna och viktig inte minst eftersom förberedelsetiden inför själva OS-kvalet är extremt knapp.

Mellan avresan till Rotterdam den 28 februari och första matchen den 2 mars hinner landslaget med bara två träningar.

– När vi väl drar ner, då är det pang på rödbetan. Vi åker ner, har en förberedande träning, sedan gäller det att ta ut rätt lag, säger Pia Sundhage.

– Det vore gott om bitarna föll på plats mot Skottland, att vi spelar riktigt bra anfallsspel och ett säkert försvarsspel.

En debutant

Höstens EM-kvalmatcher gav några nya namn chansen att slå sig in i truppen. Bland dem får exempelvis Linköpings Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund, Göteborg, förtroendet på nytt mot Skottland. Dessutom är en debutant, Eskilstunamittfältaren Petra Andersson, uttagen.

Även spelsystemet 4–3–3, som fick ta över efter VM-misslyckandet i somras, får en ny chans.

– Det passar oss väl med så många duktiga forwards, inte minst eftersom vi kan få olika slags spel med olika forwards, säger Sundhage.