Fakta: EM-kvaltruppen

Målvakter: Hilda Carlén Piteå, Hedvig Lindahl, Chelsea, Emelie Lundberg, Eskilstuna.

Backar: Jonna Andersson, Linköping, Emma Berglund, Rosengård, Magdalena Eriksson, Linköping, Freja Hellenberg, Göteborg, Amanda Ilestedt, Rosengård, Lina Nilsson, do, Jessica Samuelsson, Linköping, Linda Sembrant, Montpellier.

Mittfältare/anfallare: Kosovare Asllani, Manchester City, Stina Blackstenius, Linköping, Malin Diaz, Eskilstuna, Pauline Hammarlund, Göteborg, Sofia Jakobsson, Montpellier, Fridolina Rolfö, Linköping, Josefin Johansson, Piteå, Lisa Dahlkvist, Paris SG, Elin Rubensson, Göteborg, Caroline Seger, Paris SG, Lotta Schelin, Lyon, Olivia Schough, Eskilstuna.

Fakta: EM-kvalet

Sverige har inlett EM-kvalet med fyra raka segrar, har 10–0 i målskillnad och är redan nu nära en EM-plats. Sveriges återstående program:

2 juni: Polen–Sverige

6 juni: Sverige–Moldavien.

15 september: Sverige–Slovakien

20 september: Danmark–Sverige.

EM spelas i Nederländerna i juli/augusti 2017. Till slutspelet går de åtta kvalgruppsegrarna samt de sex bästa tvåorna. Resterande två tvåor gör upp i play-off om ytterligare en plats.

Kosovare Asllani har haft svårt att ta en plats i landslaget efter det att Pia Sundhage styrde om till spelsystemet 4–3–3 efter VM-misslyckandet i fjol. Hon var visserligen med i EM-kvaltruppen mot Danmark i oktober, men fick ingen speltid då och var efter brytningen med Paris Saint-Germain i vintras petad i både träningsmatchen mot Skottland i januari och i OS-kvalet i mars.

Men till de kommande EM-kvalmatcherna är "Kosse" tillbaka, efter en stigande formkurva i nya klubblaget Manchester City.

– Jag tycker att det är väldigt roligt. Det är en fotbollsspelare som har egenskaper som vi behöver. Det sättet som hon spelat på i Manchester City, hoppas att hon kan göra det i det blågula gänget också, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Ingen "fnurra"

Asllani har tidigare sagt att hon hellre spelar i anfallet och det har ryktats att förhållandet mellan henne och Pia Sundhage bitvis varit något frostigt. Det tillbakavisas dock av förbundskaptenen.

– Den "fnurran" har jag inte sett i så fall… Däremot är det riktigt att hon föredrar att spela som forward, säger hon.

– Men nu när det går så bra på mittfältet tror jag att hon är öppen för båda positioner. Det är en jättefördel tycker jag.

Utöver Asllani gör ett par andra spelare "comeback" efter skadefrånvaro: Eskilstunas Malin Diaz på mittfältet och Amanda Ilestedt, Rosengård, som mittback.

Däremot saknas mittbacksveteranen Nilla Fischer, som tackat nej av privata skäl.

Tuff OS-konkurrens

Matcherna mot Polen, borta den 2 juni, och mot Slovakien i Göteborg den 6 juni, är Sveriges sista tävlingsmatcher inför OS i augusti. OS-truppen, som presenteras i slutet av juni, får bara innehålla 18 spelare och fyra reserver, vilket gör att konkurrensen blir tuff om platserna.

Utöver Fischer är dessutom även Djurgårdsmittfältaren Emilia Appelqvist, just nu skadad, högaktuell för truppen.

– Hon går en kamp mot klockan. Vi kommer titta på vilka som är friska först och främst, vi vill inte chansa igen, säger Pia Sundhage.

– Den här samlingen är inte avgörande, men självklart oerhört viktig. Det är en stor chans att visa att de vill vara med.