Fakta: Gustav Engvall

Född: 29 april 1996 i Kalmar.

Klubb: IFK Göteborg.

Tidigare klubb: Färjestadens GoIF.

Position: Anfallare.

Allsvenska matcher/mål: 48/13.

Aktuell: Kan räkna med att A-landslagsdebutera mot Estland eller Finland på turnén i Förenade Arabemiraten. Är med i konkurrensen om en plats i sommarens OS-trupp. Har väckt Premier League-klubben Stokes intresse men tackade nyligen nej till att besöka klubben.

Fakta: Landslagsåret

2–11 januari: Landslaget inleder 2016 med landskamper mot Estland den 6 januari och Finland den 10 januari.

29 mars: Hemmamatch på Friends Arena mot Tjeckien. Det kan tillkomma en match under landskampsuppehållet 22–29 mars.

30 maj–7 juni: Minst en landskamp är planerad före avresan till EM.

13 juni: Första matchen i EM, mot Irland, i Paris.

4 augusti: OS-turneringen i Brasilien inleds.

Från det där bronslaget har IFK Göteborgs anfallare sällskap av IFK Norrköpings försvarare Linus Wahlqvist när förbundskaptenen Erik Hamrén gör sin årliga vinterinventering av det svenska talangbeståndet. Båda kan räkna med att få debutera, antingen mot Estland på onsdag eller Finland på söndag.

Inte illa marscherat.

– Det går snabbt i den här världen, säger Engvall.

Det gör ju det.

Redan i sommar kan han och Wahlqvist få lägga till "olympier" på sina meritlistor. Båda är högaktuella för Håkan Ericsons OS-trupp till Rio de Janeiro.

OS känns rimligt

– Det är ett mål och det känns rimligt. Jag ska göra det bra här och visa att jag ska dit. Samtidigt ska jag göra det bra i klubblaget i år, säger Engvall.

Att slå sig in i EM-truppen också... nja, det blir nog lite väl svårt.

– EM är inget jag direkt tänkt på, OS är mitt största fokus. EM känns det som jag är ganska långt från. Det finns många bra anfallare och konkurrensen är tuff, men man får se.

Engvalls starka höst i IFK Göteborg öppnade för ännu en resa till den arabiska halvön. Hade han velat, kunde han ha tagit vägen över Stoke-on-Trent i England före jul.

Men så blev det inte, trots att Stoke City vill ha över honom.

– Jag skulle dit, men då fick spelarna (i Stoke) ledigt och sedan ville de ha över mig, men tajmingen var inte bra och det är där vi är nu.

Finns intresset kvar?

– Jag vet inte, men jag tror det. Inget är bokat, det är upp till dem om de vill ha över mig.

"Sitter lugnt i båten"

TT: Hur lockande är det för dig?

– Vi vet alla att det är en klubb som går bra i Premier League och det är kul att en sån klubb är intresserad av en. Det stärker mig och gör att självförtroendet växer.

TT: Det är ett väldigt stort steg till Premier League, eller hur?

– Absolut, det är jag medveten om. Det är ett väldigt stort steg från allsvenskan. Jag är 19 år, det är ett stort steg, men vi är inte i hamn där. Jag sitter lugnt i båten och trivs bra i IFK Göteborg.

TT: Finns det andra intresserade klubbar?

– Inte vad jag vet om.

IFK Göteborgs svåra ekonomiska situation är väldokumenterad. Pengar måste in. En försäljning av Gustav Engvall skulle stärka kassan.

– Det är inte så att jag tänker "säljs jag nu, räddar jag Blåvitt". Jag måste tänka på mig själv och var jag får bäst utveckling som spelare.

TT: Finns det sådana signaler, att klubben vill sälja dig?

– Absolut inte. Jag har två år kvar på kontraktet och det har pratats om en förlängning redan. De vill ha kvar mig. Klubben måste dra in pengar, men att sälja mig kanske inte är rätt väg.