"Affärsmässigt finns det många säljobjekt och det är nästa stora utmaning att hantera" (IFK Norrköpings manager Janne Andersson)

Fakta: Kontrakterade spelare

Kontrakt som går ut i år: David Boo Wiklander, Rawez Lawan.

Kontrakt som går ut 2016: Emir Kujovic, Christoffer Nyman, David Mitov Nilsson, Andreas Johansson, Nikola Tkalcic, Alexander Fransson, Daniel Sjölund.

Övriga tongivande spelare i guldlaget har längre kontrakt.

Janne Anderssons lagbygge tog allsvenskan med storm, men den nypolerade guldmedaljen har också en baksida. Svensk klubbfotbolls position är fortfarande en bra bit ned i den internationella näringskedjan. Mer eller mindre har alla guldklubbar köpts sönder de senaste åren.

– Det är ju så. Där har inte vi så mycket att säga till om. Vi får acceptera att pengarna styr. Men sedan är det ju upp till killarna också, vill de vara med på ytterligare en resa med föreningen? Det måste vi ju hoppas att de vill. Då kan vi kanske hålla oss ifrån andra klubbar ute i Europa.

– Men det kan bli svårt, säger han.

"Nästa stora utmaning"

IFK Norrköping har plötsligt blivit attraktivt. Klubbar och agenter har noga koll på spelare som Linus Wahlqvist, Alexander Fransson, Arnor Traustason, Alhaji Kamara, Nicklas Bärkroth, Christoffer Nyman och Emir Kujovic. I värsta fall kan samtliga försvinna.

Samtidigt har klubben i god tid skyddat sig. Samtliga står under kontrakt till minst 2016. Den som vill köpa skyttekungen Kujovic får betala rejält.

– Affärsmässigt finns det många säljobjekt och det är nästa stora utmaning att hantera. Någon måste vi sälja för att få in pengar, men vad vi gör med de pengarna, det är en jäkla utmaning, säger Janne Andersson.

Med det starka erkännande han fått för sitt jobb i klubben ökar möjligheten för Andersson att värva de spelare han vill ha till nästa säsong.

Dessutom lockar chansen att kvala in till Champions League.

Öka intäkterna

Lagkaptenen Andreas Johansson:

– Nicklas Bärkroth och Daniel Sjölund kunde säkert ha gått till andra lag, men de såg redan förra året möjligheterna här. Titta på vilket jobb Janne har gjort sedan han kom hit, titta på truppen och på laget, vilken professionalism det har blivit i klubben. Det är ju som att vända på en hand.

IFK Norrköping har länge brottats med en ansträngd ekonomi. Betydligt högre publiksiffror, snittet har nästan fördubblats till strax över 10 000 på Nya Parken, står på årets pluskonto och SM-guldet ökar marknadsvärdet markant. Att sälja in klubben har troligen aldrig varit så lätt.

Men jobbet ska göras också.

– Nu är det upp till oss i föreningen att verkligen utnyttja det. Jag tror att det är betydligt lättare att öka intäkterna. Vi har bara en tredjedel av Malmös intäkter, och även Göteborgs. Vi har möjligheter, men vi måste öka omsättningen, säger Peter Hunt.

Strategin att fostra egna spelare ligger fast.

– Det är inte slut på dem, kan jag säga. Det är ett par på bänken och några på läktaren, som verkligen trycker på. Om några skulle lämna tror jag vi har bra spelare på gång. Det är duktiga killar som jag tror kan gå in redan nästa år, säger Andreas Johansson.