Gotland Grand National (GGN), världens största endurotävling som på lördagen avgjordes för 32:a gången, är något av motorcykelentusiasternas julafton. I år blev det nytt deltagarrekord med 2 800 anmälda till tävlingen på Tofta skjutfält någon mil söder om Visby. Att Josh Strang skulle vinna var dock ingen sensation, han tillhörde förhandsfavoriterna. Strang vann bland annat de amerikanska enduromästerskapen för några år sedan. Och han var nära nog oberörd vid målgång.

– Tre timmar är inget problem för mig. Min kondition är det inget fel på, sade den glade australiensaren direkt efter målgång.

Tät sekundstrid

Från start till mål var tävlingen en sekundstrid mellan Strang och Heiby. Övriga fältet distanserades ganska snabbt. Heiby hade ledningen med cirka 20-30 sekunder under första halvan av loppet, men Strang närmade sig alltmer och på det fjärde varvet var han ikapp och förbi.

– Jag är dock jättenöjd med min andraplats. På det sista varvet var jag totalt slut, Josh var grymt snabb och vann helt välförtjänt, sade Even Heiby, som förra året tvingades bryta när han låg på andra plats.

Josh Strang gjorde alltså sin första start i jättetävlingen, där såväl motionärer som elitförare ställer upp.

– Jag kunde inte känna mig säker på segern förrän här på slutet in mot mål. Det här var en väldigt trevlig tävling och jag försöker komma tillbaka nästa år igen nu när jag lärt mig hur banan ser ut, sade Strang.

Bäste svensk blev något överraskande Jesper Jönsson från Sösdala som knep tredjeplatsen. Fransmannen Pierre-Alexandre Renet, som vunnit GGN de senaste fyra gångerna, kom inte till start på grund av skada.

Svensk damsegrare

I damklassen blev det omvänt på de två första platserna jämfört med förra året. Fjolårstvåan Emmily Smalsjö från Fagersta var den enda som klarade sex varv och vann därmed före förra årets segrare Katrine Rye-Holmboe från Norge.

– Jag är jätteglad, att vinna Gotland Grand National är stort för mig, sade Smalsjö.

– När jag gick in för tankning första gången fick jag reda på att jaghade en ledningpå fyra minuter. Så jag har kunnat köra lite på säkerhet mot slutet.