Placerad på kanten men med frihet att hota med centrala löpningar. Det blev direktiv som gjorde att Emil Forsberg stod för två bra matcher mot Danmark.

På Friends Arena gav han Sverige ledningen och ordnade sedan fram straffen som Zlatan Ibrahimovic dundrade in bakom målvakten Kasper Schmeichel.

I returmötet i Parken stod 24-åringen för en lika betydande och avgörande insats.

Först ordnade han hörnan som Zlatan Ibrahimovic – efter en variant tillsammans med Kim Källström – vinklade in i den 19 minuter. Sedan fixade han frisparken som Ibrahimovic läckert knorrade in till 2–0.

"Känns fantastiskt"

– Jag visste att det skulle bli en tuff match och jag försökte springa så mycket jag bara kunde för att skapa något, sade han.

Något genombrott i den blågula tröjan vill han dock inte prata om

– Vet inte. Det får andra bedöma. Jag är nöjd, har spelat två playoff-matcher mot Danmark och vi tog oss till EM. Självklart är jag nöjd. Genombrott eller inte, det är svårt att säga, sade han.

– Just nu känns det allt bara fantastiskt. Vårt mål var att nå EM, och det gjorde vi. Det var storebror mot lillebor och vi visade att vi var den större.

Tajtare grupp

Förlusterna mot Ryssland och Österrike innebar att Sverige missade en av gruppens två direktplatser till EM.

Förödande resultat med tanke på landslagets målsättning.

Men det var även en samling som gjorde att gruppen gick samman, blev tajtare och bestämde sig för att playoff-mötet med Danmark ändå skulle ge dem en plats i sommarens slutspel.

En "dö-för-varandra-känsla", som förbundskapten Erik Hamrén kallade det inför matchen i Köpenhamn.

– Vi har ett fantastiskt lag med fantastiska spelare som är beredda att offra allt för varandra. Det är viktigt. Vi har en vilja långt utöver det vanliga, sade han.

– Vi är i EM nu. Vi har gjort fantastiska insatser och vi visste att vi skulle klara av det. Vi har haft en fantastsikt tro.