Fakta: World Cup-truppen

Målvakter: Henrik Lundqvist, New York Rangers, Jacob Markström, Vancouver.

Backar: Erik Karlsson, Ottawa, Oliver Ekman-Larsson, Arizona, Victor Hedman, Tampa Bay, Anton Strålman, do, Niklas Kronwall, Detroit, Niklas Hjalmarsson, Chicago.

Forwards: Daniel Sedin, Vancouver, Henrik Sedin, do, Nicklas Bäckström, Washington, Henrik Zetterberg, Detroit, Loui Eriksson, Boston, Gabriel Landeskog, Colorado, Alexander Steen, St Louis, Filip Forsberg, Nashville.

Sju spelare till ska tas ut.

Fakta: Viktiga World Cup-datum

1 juni: Sista datum för att komplettera trupperna. Sluttruppen ska bestå av 23 spelare, varav tre målvakter.

4–11 september: Tre Kronor har träningsläger i Göteborg. Två träningsmatcher spelas mot Finland (Helsingfors 8 september och Göteborg 10 september).

11–14 september: Miniläger i Washington.

14 september: Tre Kronor möter Europalaget i en träningsmatch i Washington.

17 september–1 oktober: World Cup i Toronto. Tre Kronor möter Ryssland (18 september), Finland (20 september) och Nordamerika U23 (21 september) i gruppspelet. I den andra gruppen spelar Kanada, USA, Tjeckien och Europalaget. Semifinaler (avgörs i en match) spelas 24 och 25 september. Finalserien, bäst av tre, spelas 27 och 29 september samt eventuellt 1 oktober.

Sex utespelare och en målvakt. Det är vad som återstår för Rikard Grönborg, Tre Kronors nye förbundskapten, innan han har en komplett trupp för höstens World Cup i Toronto.

Många är intresserade av platserna. Två av dem – Detroits Gustav Nyquist och Calgarys Mikael Backlund – hoppas att avstickaren till Ryssland och VM-spel med Sverige ska resultera i att de skrivs in World Cup-laget.

– Det finns ju några platser att slåss om och jag är väl en av dem som gör upp om dessa. Det är ingen hemlighet att jag skulle vilja vara med där. Det skulle vara en fantastiskt rolig turnering att få vara med om, säger Nyquist.

"Många bra spelare"

TT: Blev du besviken när du inte var med i första truppen?

– Nej, besviken vet jag inte men det är klart att jag vill vara med. Samtidigt är det väldigt många bra spelare där borta och det är ju inte jag som tar besluten heller. Nu gäller det bara att visa att jag vill ha en av de sista platserna.

TT: Vad krävs tror du?

– Det är många bra spelare att välja bland och det beror väl på vilka spelartyper som de är ute efter. Vad behöver de? Hur har de tänkt? Kan tänka mig att de redan har börjat tänka på kedjorna, så det beror väl på vilka roller som finns kvar med andra ord.

"Stort pussel"

Mikael Backlund är inne på samma linje.

– Det är ett stort pussel de ska lägga och allt beror väl på om de vill ha min spelartyp. Jag ska göra mitt bästa och sedan får vi se hur långt det räcker, säger han.

27-åringen gillar att vara en del av nuvarande förbundskaptenen Pär Mårts sista VM-lag. Och han hoppas att spelet i Ryssland ska övertyga Rikard Grönborg om att han även är en spelare för World Cup.

– Det skulle vara häftigt. Jag har ju trots allt tittat på World Cup när jag växte upp och det vore en dröm att få spela den turneringen. Det vore stort att få en plats i truppen, säger Mikael Backlund.