"Det är nu du måste ta fram det bästa du har. Du kan inte sitta där när du är 60 år och oja dig över att du inte tog vara på chansen när du hade den" (Hasse Backe)

Fakta: Hasse Backe

Ålder: 63.

Yrke: Förbundskapten för Finland från och med årsskiftet och expertkommentator i C More och SBS Discovery.

Klubbar som tränare: Tyresö, Bro, Djurgården, Molde, Hammarby, Öster, AIK, Stabæk, Ålborg, Salzburg, FC Köpenhamn, Panathinaikos, Manchester City (assisterande), Mexikos landslag (assisterande), Notts County, New York Red Bulls.

Fakta: Tabelltoppen inför sista omgången

1) IFK Norrköping, 29 matcher, +25 i målskillnad, 63 poäng.

Återstående match: Malmö FF (borta).

2) IFK Göteborg, 29 matcher, +30, 62 poäng.

Återstående match: Kalmar FF (hemma)

3) AIK, 29 matcher, +20, 60 poäng.

Återstående match: Örebro (borta).

Fakta: Så spelas sista omgången

Lördag, 13.00: Djurgården–Gif Sundsvall, Elfsborg–Falkenberg, Gefle–Åtvidaberg, IFK Göteborg–Kalmar FF, Halmstad–Hammarby, Helsingborg–Häcken, Malmö FF–IFK Norrköping, Örebro–AIK.

Inför den allsvenska upplösningen (avspark 13.00) har Norrköping allt i egna händer. Seger mot regerande mästarna Malmö FF och Lennart Johanssons pokal står på Nya Parken i minst ett år.

Så blir det inte om Backe, expert på C More och SBS Discovery och från nästa år dessutom Finlands förbundskapten, får rätt.

Efter Gustav Engvalls dubbel mot AIK tror han att det är upplagt för "Blåvitt", som avslutar hemma mot Kalmar. Malmö FF blir för svårt för Norrköping.

– Det är ruggigt dramatiskt. Det känns som om Malmö måste avsluta starkt hemma, plocka sin poäng, bli fyra, ha chans på spel i Europa nästa år och sedan åka och möta Sjachtar för att nå i Europa league.

– Det talar för IFK Göteborg. Det vore en ruggig skräll om Norrköping vinner borta mot Malmö, säger Backe.

TT: Hur mycket betyder det att Göteborg möter ett Kalmar som säkrat kontraktet?

– Mycket. Hur du än försöker motivera dig som spelare, att du ska ge dem en match och så vidare, så har du redan andats ut, du slipper kvala, så du går inte in med samma hundraprocentiga inställning. Du tacklar inte lika mycket, du löper inte lika mycket.

Imponerad av Norrköping

Backe är både överraskad och imponerad över IFK Norrköpings säsong.

– Du kan aldrig ta ifrån det lag som vinner serien att det är bäst, men det är ruggigt egentligen att Norrköping redan har 63 poäng. Normalt ska du vinna ligan med den poängen.

– Nu måste man vinna borta mot Malmö och ta 66 poäng.

Backe tror på motiverade MFF-spelare som inte vill se Norrköping fira.

– Nej, nej. Vi var i en sån sits i FC Köpenhamn en gång. Åtminstone från ledar- och spelarhåll ville vi avsluta snyggt hemma. Den sista matchen är också vad folk kommer ihåg.

– Därför tror jag inte att Malmö förlorar.

Efter 3–1 mot Halmstad sade Norrköpings manager Janne Andersson att laget redan är vinnare hur det än går i sista omgången.

Backe förstår det psykologiska spelet, men det är inte grepp han hade tagit till.

– Jag tror jag hade väntat till efter sista omgången. Spelarna vill vinna det här. Hur många gånger i livet får du chansen att vinna ett guld? Det är väldigt få förunnat att vinna ett mästerskap. Det är nu du måste ta fram det bästa du har. Du kan inte sitta där när du är 60 år och oja dig över att du inte tog vara på chansen när du hade den.

Hittat rätt spelare

Backe berömmer Jörgen Lennartsson för det jobb han gjort under sitt första år som tränare i IFK Göteborg, men han vill också lyfta fram sportchefen Mats Gren.

– Jag tror man ska hylla Gren lite mer. Det var ett jädra liv när han tog bort (Mikael) Stahre när de blev tvåa med honom. Gren har hittat rätt med ett antal spelare. Jag vill lyfta honom lite i det här läget. Nyckeln har varit att få in danskarna (Jakob Ankersen, Søren Rieks, Mads Albæk), spelare som aldrig får panik utan är lugna med bollen i svåra lägen.