Fakta: Röster om Ali

– Anledningen till att han är världens största är inte det han gjorde i ringen, vilket i sig var otroligt. Det var vad han gjorde utanför boxningsringen, vad han trodde på och vad han stod för. Han är en del i att afroamerikaner kan göra det vi gör inom sporten i dag. Vi är fria och har tillgång till vad vi vill. Muhammad Ali var definitivt en pionjär.

Basketstjärnan LeBron James till ESPN.

– Man kan säga att han var mer betydelsefull för boxningen genom sin talan än att han vann sina matcher. Du kan jämföra med Mike Tyson som var en otroligt duktig boxare men inte hade den talan.

Tommy Lindström, ordförande för boxningsförbundet till TT.

– På den tiden var jag vältränad och jag och Ali var lika långa, ändå vägde han 20 kilo mer än jag. Det fanns inte ett uns fett på kroppen.

Björn Rosengren, före detta boxningsordförande, om sitt möte med Ali i Stockholm 1979.

– Det finns inga ord för vad Muhammad Ali har gjort för boxningen som idrott. Han är en av de boxare som banade vägen för att jag ska kunna vara där jag är i dag.

Proffsboxaren Floyd Mayweather till ESPN.

– Ali är och kommer alltid att vara den största. En äkta mästare i och utanför ringen.

Pastor Al Sharpton.

– Du var en mästare på så många sätt.

Bernice King, dotter till Martin Luther Jr.

Världen över strömmar hyllningarna in efter beskedet att Muhammad Ali gått bort, från svenskt håll bland annat från boxningsvärldsmästaren Badou Jack.

– Det var en väldigt stor man. Vad han har gjort, inte bara för boxningen utan för alla svarta i USA, är väldigt stort. Det här var under en tid när det nästan var slaveri i USA, säger Jack till TT.

– Alla vet vem han är. Man behöver inte vara boxare för att veta det. Han är förhoppningsvis på en bättre plats nu.

Jack träffade Ali en gång, under VM i Chicago 2007.

– När han kom in ställde sig alla upp och klappade och skanderade "Ali, Ali...".

Beredd att offra

Även förre proffsboxaren Paolo Roberto lyfter Alis stora politiska betydelse och Alis övertygelse att slåss för sin sak, till exempel hans vägran att delta i Vietnamkriget.

– Han var beredd att offra de viktigaste sakerna i livet för sin politiska övertygelse. Samtidigt hade han så många talanger. Han var en av de skarpaste retorikerna i världen, en filosof med en tunga vass som en kniv. Det jag har blivit inspirerad av från honom är att stå för vad jag tycker och hans ställningstaganden i livet.

Åsa Sandell mötte Muhammad Alis dotter Laila Ali i en uppmärksammad match 2005.

– Då var Muhammad Ali på plats men man kunde se att han inte alls var i bra form, säger hon till HD/Sydsvenskan.

Sandell lyfter också fram Alis stora personlighet och hans ikonstatus i världen som medborgarrättskämpe.

– Han var spirituell, rolig och rapp i käften. Sen har vi hans vägran att delta i Vietnamkriget som också gjorde att han blev avstängd en period. Han hade både en stark personlighet och den politiska sidan. Det blir lätt klyschor men han var synonym med boxning och liksom större än sin sport.

En av Alis största matcher gick han mot George Foreman, en tillställning som kallats "Rumble in the Jungle". Don King, som var promotor för matchen, jämför Ali med Martin Luther King Jr.

– Han var otrolig, inte bara en boxare utan en ikon. Muhammad Alis anda kommer att leva vidare precis som Martin Luther Kings, säger han.

"En stor man"

"Vi har förlorat en legendar, en hjälte och en stor man", säger boxaren Floyd Mayweather. "Gud kom för att hämta sin mästare".

"Adjö, mästare", skriver boxaren Mike Tyson på Twitter.

Men inte bara från idrottens värld kommer hyllningarna. USA:s president Barack Obama hyllar Muhammad Ali som en mästare "som kämpade för det rätta", både i och utanför ringen.

– Hans kamp utanför ringen kostade honom titeln, skaffade honom ovänner inom vänstern och högern och skickade honom nästan i fängelse. Men Ali stod fast och hans seger hjälpte oss att vänja oss vid det Amerika vi känner i dag, säger Obama.