Fakta: Meraf Bahta

Född: den 24 juni 1989 i Eritrea.

Bor: Kode (Kungälv) och Göteborg.

Klubb: Hälle IF.

Tränare: Ulf Friberg.

Främsta meriter: EM-guld på 5 000 meter 2014. Svenskt rekord på 5 000 meter med 14.59,49. Svenskt rekord på 10 km landsväg med 31.26. Sverigetvåa genom tiderna på 1 500 meter med 4.01,34. Brons på terräng-EM 2014.

Förhållandena var perfekta och allt var upplagt för en efterlängtad seger efter alla skadeproblem.

Då dök tre av konkurrenterna plötsligt upp några sekunder framför Meraf Bahta, efter en otillåten genväg drygt halvvägs in i milloppet i Casablanca.

– Jag kände mig helt slut, jag var arg och spänd i kroppen. Jag ville bara bryta tävlingen, berättar svenskan om händelsen i början av mars.

Räddningen blev tränaren Ulf Friberg, som sprang med en sträcka och ropade att hon var på väg mot svenskt rekord. Det räckte för att ge henne nya krafter.

Segern var förlorad, men Bahta sprang till slut in som trea på 31.26 – en putsning av svenska rekordet på 10 kilometer landsväg med nästan en minut. Trots konkurrenternas fusk ett skönt kvitto efter en fotskada på hösten 2014 som gjorde att hon tappade större delen av fjolårets säsong.

Trött på fuskare

Glädjen var dock inte särskilt stor efteråt. I stället var det ilskan som dominerade, medger hon.

Meraf Bahta har inget till övers för fuskare och var en av många som reagerade med bestörtning när landslagskollegan Abeba Aregawi åkte fast för dopning nyligen.

– Jag vet inte vad som hänt. Jag är ledsen för hennes skull och ledsen för landslagets skull, säger Bahta.

– Men fusk... det känns väldigt jobbigt att folk fuskar. Jag tränar hårt för att kunna vara lika bra som de andra, då vill man inte att de ska stoppa i sig något.

Tvekar om distansen

Det ligger mycket träning bakom hennes comeback, inte minst många timmar på gymmet som har gjort henne både starkare och uthålligare. Nu tar hon sikte på EM i Amsterdam i juli och OS i Rio de Janeiro i augusti.

Frågan är bara på vilken distans.

EM-guldet 2014 kom på 5 000 meter, men det kan lika gärna bli 1 500 meter på mästerskapen i sommar. Lite beroende på resultat, lite beroende på konkurrenterna.

– 1 500 är min favoritdistans. Men båda distanserna är väldigt tuffa, med många duktiga löpare, säger Bahta.

– Bara jag får vara skadefri, så kommer det att bli bra.