Det blev inte som spelare, ledare och supportrar hoppats på inför höstens första elitseriematch.

Både Edsbyns och Gripens spelare var iklädda svarta sorgband på grund av torsdagens händelser i Trollhättan, där en 21-årig man tog sig in i en skola och högg två människor till döds och skadade två andra allvarligt för att själv senare skjutas till döds av poliser.

Pratat mycket

Men det var inte aktuellt att ställa in fredagens elitseriepremiär. Gripens ordförande Stellan Edström berättade inför matchen att lagledningen gjorde sitt bästa för att förbereda spelarna.

– Det är viktigt för spelarna att på så sätt hedra de drabbade. Vi hade en samling i går kväll med laget och pratade om händelsen. Vi pratar väldigt mycket om det som hänt, det finns ju de som känner familjer som drabbats, sade han.

Gripens lagkapten Linus Rönnqvist sade att händelserna påverkat både honom och lagkamraterna, men att man försökt ladda som vanligt.

– Mig har det nog mest påverkat på det personliga planet, men det hade känts hemskt oavsett var något så här hemskt inträffar, sade han till TT.

Gemensamt uttalande

Klubbarna beslutade att före matchen göra ett gemensamt uttalande som manifestation mot hat och våld. Före avslag läste speakern upp uttalandet i vilket klubbarnas spelare och ledare sände sina tankar till både drabbade och anhöriga – och lovade att fortsätta arbetet mot hat och våld och för gemenskap mellan människor.

– Det vi inom bandyn kan göra är väl att se till att bjuda in så många det bara går till vår gemenskap, sade Rönnqvist.

Att bandyfamiljen håller ihop manifesterades av hemmalagets supportrar som reste en banderoll där de visade sitt stöd för Trollhättan och samtidigt tog avstånd från rasism. Och till slut kom festen i gång – åtminstone på läktarna – i takt med att hemmamålen trillade in. Edsbyn vann till slut med 6–2, något som emellertid var av underordnad betydelse just den här premiäraftonen.

– Viktigast nu är att visa att rasism är något som vi inte håller på med. I bandyn är alla välkomna, sade Edsbyns lagkapten Jonas Edling.