Efter två månaders frånvaro var Lionel Messi tillbaka i Barcelonas spelartrupp.

Till Real-fansens belåtenhet inledde han på bänken – men det var Barcelonas tillresta supportrar som skulle få anledning att jubla – om och om igen.

Virvlande anfall

Real Madrid hade bara släppt in sju mål på elva ligamatcher inför lördagens El Clásico. Men det normalt stabila försvarsspelet fungerade inte alls mot Barcelonas virvlande anfallsspel. Gästerna spelade fantasirikt och elegant framåt och disciplinerat bakåt.

0–1 kom efter elva minuters spel. Sergi Roberto hittade Luis Suárez med en djupledsboll och uruguayanen placerade elegant in ledningsmålet med en yttersida. 0–2 kom i den 39:e minuten genom Neymar, ett mål Real-spelarna ville ha bortdömt för offside.

Hemmapublikens missnöje blev allt ljudligare för Real Madrid fick inte mycket att stämma på planen. 0–3 var ett riktigt vackert fotbollsmål. Neymar serverade Andres Iniesta som dundrade in bollen bakom en chanslös Keylor Navas. I den 56:e minuten gjorde Lionel Messi sin länge emotsedda comeback. Han fick se Luis Suárez göra sitt andra mål för kvällen, ett mål som innebar 0–4.

Bra Bravo

Det var Barcelonas match, hemmalagets Ronaldo fick visserligen ett par bra målchanser, men Barcelonas målvakt Claudio Bravo höll tätt.

Hemmaspelarna visade frustration, gestaltat av Isco som efter en ful spark blev utvisad i den 85:e minuten.

Barcelona ryckte därmed i serietoppen och har nu betryggande sex poängs marginal till Real Madrid.

Matchen föregicks av en hyllning till offren för terrorattentaten i Paris. Den franska nationalsången spelades och det hölls en tyst minut. 1 200 poliser fanns på och kring Estadio Santiago Bernabeu, sex gånger så många som vanligt. Ytterligare 1 400 säkerhetsvakter fanns på plats.