– Från och med nu i Båstad går jag in på heltid som förbundskapten, det har inte funnits på många år i svensk tennis. Fredrik Rosengren blir förbundskapten på herrsidan. Att jag nu jobbar heltid gör att jag får mer tid att jobba både med toppen och juniorerna, på resor och på träningsläger. Det känns väldigt bra, säger Lars-Anders Wahlgren, som tidigare enbart jobbade med Fed Cup-laget.

En av talangerna som Wahlgren nu ska försöka hjälpa är Rebecca Peterson som fick wildcard till huvudturneringen i Swedish Open i Båstad. 18-åringen förlorade dock mot slovakiskan Jana Cepelova i första omgången (4–6, 4–6).

– Jag blev för passiv och lät henne styra mig, säger Peterson.

– Jag är besviken för jag vet att jag kan spela på en mycket högre nivå än vad jag gjorde i dag.

Matchovan

Peterson, 251:a på rankningen, säger att passiviteten i matchen hänger ihop med att hon inte spelat så mycket den senaste tiden. Hon har nyligen kommit tillbaka efter en handledsinflammation som höll henne borta från matchandet under 2,5 månad.

– Matchovanan gör att jag tänker mer än normalt när jag leder – och då blir jag passiv och tar inte chanserna.

Hon säger att för att kunna ta nästa steg i karriären så måste hon bli tuffare i viktiga lägen, oavsett om hon leder eller ligger under.

– När man möter topp 100-spelare, de är aldrig rädda, de tar alltid klivet in i banan.

Mindre gap

Förbundskaptenen säger att steget mellan toppspelarna Larsson/Arvidsson och de övriga på landslagsnivå är mindre i dag än för några år sedan.

– Då kunde det skilja 500 platser på rankningen. Nu är Rebecca och Susanne Celik runt 250 på rankningen och Sofia och Johanna får lite stöd i landslaget – det blir bra träningar på samlingarna.

Peterson är född 1995, Celik 1994. Bakom dem, i juniorlandslaget, finns exempelvis 97:orna Fanny Östlund och Kajsa Rinaldo Persson som var med och försökte kvala in till huvudturneringen i Båstad.

– Och det finns många bra 98:or som är på gång. Årskullen 98 verkar vara väldigt intressant, säger Wahlgren.