Fakta: Bendtners mållösa facit

Senast Nicklas Bendtner gjorde mål för det danska landslaget var i träningslandskampen mot USA den 25 mars i Århus – då svarade anfallaren för Danmarks samtliga tre mål i 3–2-segern. Här är matcherna han har gått mållös:

14 november 2015: Sverige, 1–2, EM-playoff (borta).

11 oktober 2015: Frankrike 1–2, vänskapslandskamp (hemma).

8 oktober 2015: Portugal, 0–1, EM-kval (b).

7 september 2015: Armenien, 0–0, EM-kval (b).

4 september 2015: Albanien, 0–0, EM-kval (h).

13 juni 2015: Serbien, 2–0, EM-kval (h).

8 juni 2015: Montenegro, 2–1, vänskapslandskamp (h).

29 mars 2015: Frankrike, 0–2, vänskapslandskamp (b).

Källa: Dansk Boldspil-Union.

Fakta: Nicklas Bendtner

Född: 16 januari 1988 i Köpenhamn.

Position: Anfallare.

Klubb: Wolfsburg.

Tidigare klubbar som proffs: Arsenal 2005–2014, Birmingham (lån) 2006–2007, Sunderland (lån) 2011–2012, Juventus (lån) 2012–2013.

Landslagsdebut: 16 augusti 2006 i 2–0-segern hemma mot Polen. Bendtner gjorde Danmarks första mål efter 31 minuter.

A-landskamper/mål för Danmark: 73/29 – varav två mål på åtta matcher i EM-kvalet.

Aktuell: Anfallare i det danska landslaget, som ligger under med 1–2 mot Sverige inför tisdagens retur i playoff om en EM-plats. Returen spelas på Parken i Köpenhamn.

Vid lunchtid kom det danska landslaget tillbaka till ett soldränkt Helsingør efter en natt i Stockholm för att möta pressen i foajén i spelarhotellet.

Inhopparen Nicolai Jørgensens sena reduceringsmål (1–2) i den första ronden av två i playoffmötet med Sverige om en EM-biljett förbättrade nattsömnen.

– Det var inte positivt att vi förlorade matchen, men det viktigaste var att vi fick göra mål. Hade det varit 2–0 hade det sett svårt ut för oss, säger anfallaren Nicklas Bendtner.

Reduceringen i den 80:e minuten innebar även Danmarks mållösa svit stannade vid tre raka tävlingsmatcher.

– Målet förändrar bilden helt. Vi visste att vi var tvungna att göra mål när vi spelar på Parken och det målet förändrar bara att det räcker att vinna med 1–0, säger Wolfsburgsspelaren Bendtner.

Tror på vändning

Själv har han dock inte gjort mål på åtta raka landskamper. Bästa chansen mot Sverige kom i den 44:e minuten, men avslutet gick utanför. Anfallaren ropade efter straff eftersom inbytte mittbacken Erik Johansson drog honom i tröjan.

– Det är saker som sker i matcher, man kan inte ändra på det, säger han dagen efter.

För Sverige räcker ett oavgjort resultat på Parken på tisdag för en sommar i Frankrike. Danmark måste vinna. Något Bendtner har hopp om.

– I'm a believer (jag tror). Det har jag alltid varit. Jag tror att vi kan göra det, säger han och fortsätter:

– Vi vet att vi måste rätta till misstagen från den första matchen, annars kommer det bli svårt. Om vi spelar som vi gjorde första tjugo och sist tjugo har vi en chans. Om vi spelar som där emellan kommer det bli väldigt svårt för oss, säger han.

Ska lyfta av publiken

De svenska spelarna kände ett stort självförtroende efter segern inför de 49 053 åskådarna på Friends. Något Bendtner förstår.

– Med de chanser de skapade känner de att de kunde ha fått ut mer av matchen. De missade några chanser där det kunde ha blivit mål och då hade vi varit i en väldigt dålig sits. Tur för oss gjorde de inte fler mål.

Skillnaden på att spela borta eller hemma på Parken är stor, menar Bendtner. Atmosfären i Köpenhamn ska lyfta danskarna mot EM.

– Och nu vet vi vad vi står inför. Det blir intressant att se vilken taktik vi kommer att ha, och vilken taktik de kommer att ha för att möta den.

TT: Vilken taktik vill du ha?

– Att vinna med 1–0.