Fakta: Nicklas Bendtner

Född: 16 januari i Köpenhamn.

Position: Anfallare.

Klubb: Wolfsburg.

Tidigare klubbar som proffs: Arsenal 2005–2014, Birmingham (lån) 2006–2007, Sunderland (lån) 2011–2012, Juventus (lån) 2012–2013.

Landslagsdebut: 16 augusti i 2–0-segern hemma mot Polen. Bendtner gjorde Danmarks första mål efter 31 minuter.

A-landskamper/mål för Danmark: 72/29 – varav två mål på åtta matcher i EM-kvalet.

Aktuell: Anfallare i Danmark som gör upp med Sverige i ett dubbelmöte om en biljett till EM i Frankrike till sommaren. Första matchen spelas på lördag på Friends i Stockholm. Returen på tisdag på Parken i Köpenhamn.

Fakta: Bendtners mållösa facit

Senast Nicklas Bendtner gjorde mål för det danska landslaget var i träningslandskampen mot USA den 25 mars i Århus – då svarade anfallaren för Danmarks samtliga tre mål i 3–2-segern. Här är matcherna han har gått mållös:

11 oktober 2015: Frankrike 1–2, vänskapsmatch (hemma).

8 oktober 2015: Portugal, 0–1, EM-kval (borta).

7 september 2015: Armenien, 0–0, EM-kval (b).

4 september 2015: Albanien, 0–0, EM-kval (h).

13 juni 2015: Serbien, 2–0, EM-kval (h).

8 juni 2015: Montenegro, 2–1, vänskapslandskamp (h).

29 mars 2015: Frankrike, 0–2, vänskapslandskamp (b).

Källa: DBU.

Fakta: Några av Bendtners skandaler

Maj 2009: Med byxorna nere slängs han ut från nattklubben Boujis i London och fångas på bild av flera fotografer.

September 2009: På väg till träning kraschar Bendtner i 160 kilometer i timmen. Bilen blir totalförstörd, men han klarar sig oskadd.

September 2011: Hamnar i bråk med en man på ett hotell i Gateshead. Båda grips av polis men släpps igen.

November 2011: Nytt hotellbråk, nu i Helsingør. På grund av bristande bevisning läggs fallet ner.

December 2011: Tillsammans med Sunderlandspelaren Lee Cattermole grips Bendtner av polis misstänkt för att ha slagit sönder fem bilar i Newcastle. Bendtner släpps senare då övervakningsbilder visar att han inte deltagit i vandaliseringen.

Maj 2012: Stoppas av polis som noterar att den bil han kör varken är registrerad eller försäkrad. Bendtner kan inte heller visa upp sitt körkort.

Juni 2012: Gör otillåten reklam på kalsongerna under en match och får böta 735 000 danska kronor. Uefa stänger av honom i VM-kvalmatchen mot Tjeckien.

Mars 2013: Kör rattfull i Köpenhamn. Körkortet dras in och han bötfälls med närmare en miljon kronor.

November 2013: Misstänks för vandalisering i det område där han bor. Han får en varning men släpps.

Mars 2014: Kastas ut ur en taxi av chauffören, som anklagar Bendtner för kränkande könsord och hot. "Jag har kört fyllon i Köpenhamn i över 25 år men jag har aldrig varit med om något liknande", säger chauffören till Berlingske. Händelsen leder till att Arsenal slutligen tappar tålamodet med honom.

April 2015: Kommer en timme sent till Wolfsburgs träning och får som straff inte byta om till ligamatchen mot Schalke.

Källor: Kvällsposten, Aftonbladet.

Fint folk kommer sent. Nicklas Bendtner, 27, kommer ner till foajén av det danska spelarhotellet i Helsingør för att möta pressen något senare än övriga spelare. Tidigare i veckan har anfallaren haft magproblem.

– Jag mår bra nu. Det måste ha varit något jag ätit, säger den 27-årige Wolfsburgsspelaren.

"Vore katastrofalt"

En EM-biljett till Frankrike ligger i den nordiska potten när Sverige och Danmark drabbar samman i ett dubbelmöte lördag och tisdag. Båda länderna missade VM i Brasilien förra sommaren och Bendtner skräder inte orden om Danmark skulle missa ytterligare ett internationellt mästerskap.

– Det vore katastrofalt. I våra ögon finns bara ett resultat och det vill vi gå för. Vi ska göra allt för att slå Sverige. Att komma med till EM, det är det största, säger Bendtner.

TT: Ni har fem raka utan förlust och fyra raka vinster mot Sverige – är det något som stärker er?

– Jag tror inte att det är till någon nytta. Kanske för motivationen, men jag tror att det kommer att vara två olika matcher. Vi har inte haft ett sådant här playoff som detta innan. Det kommer att vara väldigt taktiskt och disciplinerat, för du vet att ett gjort mål eller ett insläppt kan vara helt avgörande.

Danmark avslutade EM-kvalet med tre raka mållösa matcher. Bendtner själv har inte gjort mål i landslagströjan sedan en träningsmatch mot USA i mars där han gjorde ett hattrick. Någon extra press att leverera mot Sverige känner han dock inte.

– Nä, det gör jag inte. Det viktigaste är att vi vinner som ett lag, säger Bendtner.

– Vi har inte skapat så mycket som vi har velat och det har gjort det svårt för oss att göra mål. Det är något vi jobbar på och för att kvalificera oss måste vi göra mål.

Håller med Larsson

Bendtner har gjort 29 mål på 72 landskamper för det danska landslaget, men är minst lika känd för sin långa skandallista. Den svenske landslagsspelaren Sebastian Larsson har spelat med honom i Arsenal, Birmingham och Sunderland. Omdömet om Bendtner som person? En färgstark, men trevlig kille.

TT: Vad säger du om det omdömet?

– Jag håller med, säger Bendtner med ett leende.