Fakta: Global Champions Tour

Hästhoppningstouren innehåller 15 tävlingar i år och finaltävlingen går i Doha på lördagen.

Världens 30 bäst rankade ryttare får vara med.

Ryttarna får räkna säsongens åtta bästa resultat.

Ställningen (intjänade pengar i år):

1) Scott Brash, Storbritannien, 279 poäng (5,8 miljoner kr)

2) Luciana Diniz, Portugal, 277 (4,3 milj kr)

3) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, 269 (3,9 milj kr).

Det är sista gången som Bengtsson är i Doha med sin stjärnhäst Casall, som ska pensioneras. Oavsett hur det går i lördagens tourfinal kommer det svenska ekipaget att bli sämst trea.

Men Bengtsson drömmer så klart om att stå som totalvinnare. För Global Champions Tour har varit säsongens mål. Bengtsson avstod EM i augusti för att satsa på touren.

– Casall har fram till nu gjort det fantastiskt bra. Han har startat nio gånger och varit placerad i alla nio tävlingarna. Och han är fortfarande i god form, säger Bengtsson i telefon från Qatar.

Vill vinna årets mål

För att vinna sammanlagt måste han vinna tävlingen samtidigt som ettan Scott Brash och tvåan Luciana Diniz som bäst blir fyra.

– Det är klart att jag väldigt gärna vill vinna eftersom touren är årets mål. Och jag skulle vilja vinna totalen en gång. Jag har varit så nära två gånger. I fjol blev jag slagen på mållinjen, jag hade samma poäng (som Brash) men färre antal segrar.

Även 2012 slutade Bengtsson tvåa i Global Champions Tour, då bakom Edwina Tops-Alexander.

Bengtsson och Casall inledde Doha-tävlingarna på torsdagen då de, enligt reglerna, ställde upp i en mindre klass.

– Det kändes fint, han hoppade bra. Och jag har precis varit ute och ridit honom nu. Han är motiverad och tycker att det är skönt att vara här där det är varmt och fint.

Hoppa felfritt

Bengtsson säger att han ser på lördagens tourfinal som på vilken annan tävling som helst, trots att så mycket står på spel.

– Vi vill ju vinna alla klasser som vi startar i, oavsett vilken tävling det är. Det gäller att hoppa felfritt så att man är med till andra omgången och sen får man se om det går så långt som till omhoppning, säger han.

– Det är klart att det är mycket pengar, men det viktigaste är att hästen hoppar bra.

Hittills i år har han tjänat drygt 3,9 miljoner kronor i prispengar och ytterligare miljoner kan ramla in på kontot efter lördagens tävling.

På fredagen värmde Bengtsson upp med en andraplats i en 1,55-metershoppning på andrahästen Clarimo Ask, som var felfri genom två rundor.

Britten Scott Brash, som leder Global Champions Tour, vann på Hello Forever.