Fakta: Karim Benzema

Ålder: 27. Född den 19 december 1987 i Lyon, Frankrike.

Klubb: Real Madrid.

Position: Anfallare.

Karriär: Lyon 2004–2009, Real Madrid 2009–.

Landskamper/mål: 81/27.

En åklagare beslutade på torsdagen att formellt börja utreda Karim Benzema för "medhjälp i försök till utpressning". Den franske landslagsanfallaren greps på onsdagen, och fick sedan tillbringa natten i häktet på polisstationen i Versailles utanför Paris.

Benzema har medgett att han pratat med Valbuena om den sexvideo fallet gäller, men menar att även han är ett offer för utpressarna.

Ett uttalande från åklagaren i Versailles säger att brottet som Benzema misstänks för som mest kan ge fängelse i upp till fem år. Benzema är ännu inte åtalad, men åklagarens beslut visar att utredarna har starka skäl att fortsätta att utreda misstankarna mot honom.

Ställs över

Benzema har också förbjudits att träffa Valbuena, eller någon annan involverad i fallet.

Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps tar inte ut någon av spelarna i truppen till vänskapsmatcherna mot Tyskland i Paris den 13 november och England på Wembley fyra dagar senare. I Benzemas fall motiverar Deschamps frånvaron med skada medan han säger att Valbuena står över eftersom han inte är i "bästa mentala form på grund av skandalen".

Mathieu Valbuena kontaktade polisen i juni i år efter att ha fått ett telefonsamtal från en okänd person som sade sig ha en sexvideo där han förekom. Personen nämnde inga penningsummor men sade att de skulle kunna göra en uppgörelse. När polisen tog över och sade sig vara Valbuenas affärskompanjon i kontakten med utpressarna, framkom hot om att offentliggöra videon före EM i Frankrike nästa år.

För en knapp månad sedan greps tre män, som är vänner med flera fotbollsspelare, misstänkta för utpressningsförsöket.

Medger inblandning

Enligt nyhetsbyrån AFP:s källa ska Benzema ha nämnt sexvideon för Valbuena under en landslagssamling i oktober – vilket han också erkänt.

– Karim Benzema har medgett att han pratat med Valbuena efter önskemål från en barndomsvän, som i sin tur kontaktats av utpressarna som hade sexvideon, säger en källa med insyn i utredningen till AFP.

– Benzema sade att han kom överens med sin barndomsvän om vad han skulle säga så att hans lagkamrat (Valbuena) bara skulle förhandla med honom.

Det är inte första gången som 27-årige Karim Benzema figurerar i ett brottmål. 2009 anklagades han och Bayern Münchens Franck Ribéry för att ha haft sex med en minderårig prostituerad. Fem år senare frikändes spelarna.