Det var i avslutningen av den första halvleken i matchen mellan Spanien och Tyskland som Maqueda sköt ett frikast rakt i ansiktet på Steffen Weinhold i den tyska muren.

Weinhold föll till marken och Maqueda fick rött kort direkt. Spanien vann ändå matchen med 32–29, och dagen efter skrev det tyska förbundet ett brev till EM:s disciplinnämnd där de skrev att de inte tyckte att Maqueda skulle straffas ytterligare.

– Det beror inte på att det skulle vara bättre för oss om Spanien vinner sina matcher, absolut inte, säger Bob Hanning, vice ordförande i det tyska handbollsförbundet.

Mår bra

– Vi tycker inte att det var någon större förseelse, så vi tycker att han ska kunna spela de kommande matcherna. Vi vill ha spelarna på handbollsplanen. Vi tycker inte om att någon kan hindra de bästa spelarna från att spela.

Weinhold kunde spela vidare i matchen och är även redo för spel mot Sverige på måndagskvällen.

– Jag mår bra, det är inga problem, säger Weinhold.

– Maqueda kom till mig efter matchen och bad om ursäkt, så för mig är det okej.

Känner svenskarna

Högernian Weinhold spelar i Kiel i bundesliga, men har tidigare spelat i Flensburg med bland andra Mattias Andersson och Tobias Karlsson.

– Jag hade turen att få ta en kaffe med Tobias häromdagen, för det var länge sedan vi hade tid för det. Det är alltid speciellt att spela mot en spelare du är van att ha med dig i laget.

– Det är väldigt viktigt att vi inte har så många tekniska fel och spelvändningar som vi hade mot Spanien. Sverige är ett väldigt bar lag i försvarsspelet, med målvakterna och kontringsspelet, så vi har inte råd att göra så många tekniska fel.