Fakta: Bergs EM-kvalmatcher

För Marcus Berg har fem matcher resulterat i två mål. Så här har anfallaren spelat i EM-kvalet:

2–0 Liechtenstein (borta)

Berg fick chansen från start, skapade många chanser och hittade rätt vid ett tillfälle innan han tvingas kliva av med en lårskada efter 62 minuter.

1–4 Österrike (hemma)

Spelade hela matchen, skapade en del men lyckades inte göra mål.

0–1 Ryssland (b)

Inledde på bänken men kom in i den 60:e minuten i stället för Pierre Bengtsson.

3–1 Montenegro (h)

Sju minuter innan halvtid slog Berg till när han nickade in inlägget från Albin Ekdal.

2–0 Moldavien (b)

Isaac Kiese Thelin fick spela från start. Det var först i den 70:e minuten som Berg byttes in.

Förbundskaptenen Erik Hamrén har lekt med siffror en längre tid. Han har testat 4–3–3, 4–2–3–1, 4–5–1 och, så klart, det klassiska, det traditionella, det raka 4–4–2.

I slutet av EM-kvalet satsade han mer på det senare, och det är mycket som talar för att han fortsätter med samma spelsystem i playoffmötet med Danmark.

Det gör att Hamrén fram till lördag har som uppgift att hitta Zlatan Ibrahimovics vapendragare i anfallet.

Där står det mellan Ola Toivonen, John Guidetti och Marcus Berg.

Mest talar det dock för Panathinaikos-anfallaren Berg, som i helgen stod för det avgörande 2–1-målet borta mot bottengänget Atromitos.

– Skönt. Har varit nära tidigare men det är klart att det var skönt att sätta dit den, säger han.

Brände många lägen

I EM-kvalet byttes 29-åringen in mot Ryssland (0–1), fick chansen från start hemma mot Österrike (1–4) och hade sedan en plats i startelvan borta mot Liechtenstein (2–0). I Vaduz slog han in matchens första mål – men brände desto fler lägen på Rheinparkstadion innan en lårskada gjorde att han tvingades lämna över till John Guidetti.

– Det är klart man grämer sig efter matcher. Men som spelare försöker man se det positivt, att man kommer till lägen. Det måste man göra även om man får kritik och missar ibland. Så länge jag kommer till chanser så vet jag att jag kan göra mål. Det är små marginaler, säger han.

Tankar som anfallaren hoppas Erik Hamrén delar.

Hoppas på mål

Det skulle i så fall betyda att anfallaren får spela från start på Friends Arena i den första av två matcher mot Danmark.

– Tycker att det har fungerat bra, så förhoppningsvis får jag spela, säger han och hoppas att samarbetet med Ibrahimovic ska utvecklas ytterligare och att målen ska börja trilla in.

– I vissa matcher har jag kanske lagt lite för stor vikt på defensiven och inte haft energi när vi vunnit bollen. Det är ju inte så att jag ska vinna varje boll utan det handlar om att stänga av, ligga rätt och inte ta ut mig helt. Det är det svåra.

– Förhoppningsvis kan vi göra något mål.