Fakta: Nanne Bergstrand

Född: 28 april 1956 i Markaryd.

Klubb: Hammarby.

Tidigare klubbar som tränare: Traryd, Markaryd, Växjö Norra, Öster, Oddevold, Kalmar FF, Helsingborg, Kalmar FF.

Klubbar som spelare: Markaryd, Halmstad, Kalmar FF.

Främsta meriter som tränare: Svensk cupvinnare 2007, svensk mästare 2008, supercupvinnare 2009, årets ledare 2008, årets tränare 2008, förde Hammarby till allsvenskan 2014.

Aktuell: Omges med rykten och spekulationer att 2016 kan vara hans sista år som tränare i Hammarby. Själv säger han sig vilja fullfölja kontraktet, som går ut 2017.

En knackig vår följdes av en bättre höst. Hammarby landar någonstans i mittens rike när den allsvenska tabellen blir klar för året nästa söndag. Med ungefär lika många vinster som förluster, med ungefär lika många gjorda mål som insläppta. Hammarby 2016 är laget lagom. Varken utmärkt eller uselt. Fotbollens mellanmjölk.

Men räcker det för klubbledningen? Ser den samma utvecklingsmöjligheter i spelartruppen som Nanne Bergstrand? Eller ser den utvecklingsmöjligheterna men vill att någon annan än den 60-årige smålänningen tar sig an dem?

Framtidstro varje dag

Det spekuleras friskt i att just någon annan tar över till nästa år. Hittills har man från Hammarbys håll nöjt sig med att skjuta på alla frågor om framtiden och Bergstrands vara eller icke vara till efter allsvenskans slut.

Bergstrand, vars kontrakt sträcker sig över nästa säsong, har dock inte för avsikt att sluta, men han säger också att han inte vet hur det blir.

– Hur ska jag veta det? Det är ju ingen jäkel som vet vad som händer i morgon.

– Framtidstro har jag varje dag, det gäller det att ha, annars kliver jag inte upp ur sängen. Det tror jag gäller oss alla. Det är den starkaste kraften vi människor har.

Din framtidstro som Hammarbytränare, är den stark?

– Med den hösten som vi har gjort, så definitivt. I höst har vi varit ett lag som fortsatt att utvecklas och vi har förutsättningar att klättra vidare i allsvenskan. Det är ett projekt där vi har jobbat hårt efter fem år i superettan.

– Vi jobbar på att etablera oss. Det är inget man bara gör. Man är lika mycket nykomling även om man heter Hammarby, säger Bergstrand.

Holmberg kvitterade

Kalle Holmberg kvitterade sent och snuvade Hammarby på en snygg slutvinjett på hemmaplan. Ett elegant mål där inhopparen David Moberg Karlsson på volley spelade vidare Nicklas Bärkroths crossboll och Holmberg fick fritt skottfält.

Kvitteringen var knappast orättvis med tanke på hur det såg ut på planen över 90 minuter. Holmberg hade dessutom en ribbträff kort efter 1–1.

Arnór Smárason gav Hammarby ledningen i den första halvlekens slutsekunder. Ett skott från distans, lågt och hårt och överraskande i steget. En boll Michael Langer borde ha fått åtminstone en näve på om han reagerat i tid, men det gjorde han inte.

"Energi kvar"

IFK Norrköping kan fortfarande ta andraplatsen och det stora silvret, men bara fyra inspelade poäng på de sex senaste matcherna lär få konsekvenser. Tre poäng i måndagskvällens möte med Jönköpings Södra ger AIK ett försprång med två poäng inför den sista omgången.

– Vi visar att vi har energi kvar i laget. Vi jobbar med ett utvecklingsinriktat lag med många unga spelare. De här minuterna som är kvar av säsongen ska vi verkligen ta tillvara. 57 poäng är en alldeles fantastisk säsong av IFK Norrköping, 60 poäng skulle vara ännu bättre och vi får ha det som mål, säger managern Jens Gustafsson.

Norrköping avslutar hemma mot IFK Göteborg på söndag.