Fakta: Sarah Lahti

Född: 18 februari 1995 i Klippan.

Bor: Nijmegen, Nederländerna, tillsammans med pojkvännen Jesper van der Wielen.

Tränare: Bram Wassenaar.

Aktuell: Slog tidigare i år svenskt rekord på 10 000 meter och är klar för både EM och OS på 10 000 meter. Tävlar på tisdagen i Sollentunas GP.

Fakta: Sollentunas GP

Tisdagens gala i Sollentuna är den första av sommarens tre GP-tävlingar i Sverige. Bland affischnamnen märks Meraf Bahta, som möter Sarah Lahti på 1 500 meter, och längdhopparen Khaddi Sagnia. Dessutom gör både Emma Green (höjdhopp) och Angelica Bengtsson (stavhopp) säsongsdebut.

När Sarah Lahti sprang 1 500 meter i inomhus-VM i Portland i våras satte hon personligt rekord i försöket. Ändå var hon fly förbannad efteråt och konstaterade att insatsen inte var bra nog.

Senare i vår sprang Sarah Lahti till sig en OS-biljett på 10 000 meter och raderade med tiden 31.54,87 samtidigt ut Midde Hamrins 26 år gamla svenska rekord på distansen.

Hur Lahti ser på rekordloppet så här i efterhand?

– Vi hade räknat med mycket snabbare tider, säger hon.

När andra ser ett stort svenskt löpargenombrott ser Lahti helt enkelt att det kunde och borde ha gått ännu bättre.

– Folk ser bara tiderna och att jag gör personligt rekord och undrar hur jag kan vara arg på det. Men jag och de runt omkring mig vet hur bra jag kan springa, säger Lahti.

– När man gör det bra på träning vill man att det ska gå bra på tävling också. Det är därför jag kanske blir lite besviken när loppen kommer och jag inte riktigt får ut det.

Springer i Sollentuna

Nu är Sarah Lahti i Stockholm för att på tisdagen springa 1 500 meter i Sollentunas GP. Ett lopp som hon mest ser som "sprintträning", ett sätt att få upp farten inför sista kilometern på 10 000 meter. Först hade Lahti tänkt springa 5 000 meter i EM i Amsterdam nästa vecka, men nu har hon ändrat sig och satsar på milen både i EM och OS.

– Vi tänkte att det kan vara bra att ha ett 10 000-meterslopp till inför OS, för att känna på det.

Bas i Nederländerna

Sarah Lahti har sin bas i nederländska Nijmegen, där hon bor med pojkvännen och långdistanslöparen Jesper van der Wielen. Han vittnar om att det kanske främst gäller att bromsa Lahti i hennes målmedvetna strävan efter att bli ännu bättre.

– Hon är en best på träning, vi kallar henne "besten från Klippan". Vi måste stoppa henne, annars skulle hon träna fyra gånger om dagen, säger han.

Lahti bekräftar pojkvännens vittnesmål med ett skratt:

– Jaja, jag skulle kunna träna fem, sex, sju, åtta, nio gånger om dagen. Så mycket som möjligt. Men jag har varit övertränad förut, det är viktigt att hålla balans och lyssna på kroppen.

TT: Du är femma i Europa i år på 10 000 meter. Är en EM-medalj realistiskt?

– Ja, det är absolut realistiskt. Men jag vill inte ha den pressen, att jag ska ta medalj. Om jag gör allt, förbereder mig allt jag kan och springer så bra som möjligt och ändå blir femma – ja, då är jag också nöjd.