Fakta: Simone Biles

Född: den 14 mars 1997 i Columbus, Ohio.

Bor: Houston, Texas.

Längd: 145 centimeter.

Främsta meriter: OS 2016: guld i mångkamp och lag. VM 2015: guld i bom, fristående, mångkamp och lag, brons i hopp. VM 2014: guld i bom, fristående, mångkamp och lag, silver i hopp. VM 2013: guld i fristående och mångkamp, silver i hopp, brons i bom.

Biles serie i mångkampsfinalen: Hopp 15,866, barr 14,966, bom 15,433, fristående 15,933. Totalt 62,198 poäng.

Bland personerna bakom hennes och de andra amerikanskornas framgång finns exempelvis Marta och Bela Karolyi, som ledde Nadia Comaneci och flera andra rumänskor till stora framgångar på 1970-talet.

Gymnastikintresset i USA är stort redan från början. Lägg därtill en bakgrundshistoria som skriven för Hollywood, så förstår man åtminstone lite av Simone Biles popularitet på hemmaplan – och i gymnastikhallen i Rio de Janeiro.

Biles, född i Columbus i Ohio, är uppväxt hos sina morföräldrar i Texas på grund av mammans missbruksproblem och har minst sagt fått kämpa för att ta sig till OS.

– Jag vet att många har drömt om det här sedan de var små. Men jag var nog inte så allvarlig med min OS-dröm tills för några år sedan, säger hon.

Lysande fristående

Hon var för ung för att tävla i London för fyra år sedan, men är redan nu uppe i två guld i Rio. Hon tog sitt första OS-guld när USA utklassade allt motstånd i lagtävlingen. I mångkampen kom nästa guldmedalj.

Det var kanske ingen bländande serie av amerikanskan totalt sett, som inte heller nu fick till sitt program i barren riktigt. Men hennes hopp, bommen och framför allt det lysande friståendet räckte med marginal för att ta guldet före landsmaninnan Alexandra Raisman och ryskan Alija Mustafina.

Tre chanser kvar

Simone Biles slutade på 62,198 poäng – över två poäng före Raisman i en sport där det brukar handla om tiondelar.

– Det kändes inte så nervöst, det var mer som att jag bara gjorde mitt jobb, berättar Biles.

– Men även om jag visste att jag kunde känns det fantastiskt att äntligen ha gjort det. Alla känslor kom samtidigt.

Fler medaljer lär komma i grenfinalerna senare under OS. Biles var kvaletta i bom, hopp och fristående och har alltså tre guldchanser kvar.