Fakta: Race to Dubai

Fyra spelare kan bli totalsegrare på Europatouren, Race to Dubai.

Ställningen: 1) Henrik Stenson, Sverige, 4 000 563 poäng, 2) Danny Willett, England, 3 700 888, 3) Alexander Norén, Sverige, 3 367 126, 4) Rory McIlroy, Nordirland, 2 824 149.

McIlroy vinner Race to Dubai om han vinner finaltävlingen och Stenson slutar utanför topp-45, Willett utanför topp-fem och Norén utanför topp-två.

Norén måste sluta etta eller tvåa för att ha en chans att vinna Race to Dubai. Men Stenson kan fortfarande vinna tävlingen om han kommer tvåa och Norén etta.

Om Noren slutar tvåa kan han vinna Race to Dubai om Stenson slutar utanför topp-åtta och Danny Willett utanför topp-två.

Om Willett...

.... slutar fyra måste Stenson vara topp-30 för att vinna.

... kommer trea måste Stenson vara topp-nio för att vinna.

.... blir tvåa måste Stenson vara som bäst trea och Norén inte vinna tävlingen för att Willett ska ta hem Race to Dubai.

... vinner finaltävlingen tar han också hem Race to Dubai oavsett hur det går för de andra spelarna.

Källa: Europeantour.com och svenskgolf.se

Fakta: Stenson och Norén

Namn: Henrik Stenson.

Född: 5 april 1976 i Göteborg.

Familj: Gift, tre barn.

Bor: I Florida.

Proffsdebut: 1998.

Klubb: Barsebäck GK.

Världsrankning: 4.

Meriter i urval: Fem vinster på PGA-touren, varav en major (British Open 2016). Elva vinster på Europatouren. Fyra Ryder Cup-starter.

Namn: Alex Norén.

Född: 12 juli 1982 i Stockholm.

Familj: Sambo, ett barn.

Bor: I Stockholm.

Proffsdebut: 2005.

Klubb: Haninge GK.

Världsrankning: 9.

Meriter i urval: Åtta vinster på Europatouren, varav fyra i år.

Henrik Stenson är jagad – inte bara av motståndarna på rankningen, Race to Dubai, utan också av journalisterna.

"Max en minut", kan han ge TT i en telefonintervju inför veckans finaltävling på Europatouren.

2016 har varit Stensons år. Han har vunnit British Open – svensk herrgolfs första majortriumf – och tagit OS-silver. På söndag kan han sätta punkt för karriärens bästa säsong med att koras till Europaetta för andra gången. Första gången var 2013, då han även vann slutspelet i USA.

– Förutsättningarna på pappret vet alla om. Det är två, tre spelare som jagar. Enklaste sättet för mig att vinna är att vara med i toppen och vinna själva finaltävlingen, säger Stenson.

– Jag har ett bra läge. Det kunde inte ha varit bättre.

Norén "farlig utmanare"

Stensons två främsta konkurrenter om slutsegern kommer till Jumeirah Golf Estates-banan i Dubai i olika form:

+ Rankningstvåan och Mastersvinnaren Danny Willett, Storbritannien, har haft problem den senaste tiden.

+ Trean Alex Norén spelar sitt livs golf och har under året avancerat från 96:e till nionde plats på världsrankningen. Norén vann förra veckans stortävling i Sydafrika, hans fjärde Europatourseger för året, efter en magnifik slutrunda på 63 slag.

– Alex har spelat fantastiskt ända sedan han vann Scottish Open till nu i Sydafrika. Han puttade fantastiskt där. Jag tror att han satte fyra puttar från tio meter. Det var en riktig uppvisning. Håller han den formen blir han en farlig utmanare, säger Stenson.

Svenska golfsupportrar ser fram emot den blågula duellen i Förenade arabemiratens huvudstad.

Stenson tycker också att det är kul, men inte mer än så.

– Jag gjorde upp i OS med Justin Rose som jag också känner bra. Det är samma sak med Alex. Jag fokuserar på mitt eget spel, men om jag inte vinner är det alltid trevligt om en annan svensk gör det, säger han.

Vill helst vinna majors

På den officiella presskonferensen fick Stenson, nu fyra i världen, frågan om han siktar på förstaplatsen på rankningen.

– När säsongen är över får jag tid till att reflektera och se framåt. Låt oss först avsluta den här veckan och sedan prata om förstaplatsen.

– För mig speglar rankningen hur bra du spelar över en längre tid och jag har alltid varit mer intresserad av att vinna en major. Jag kommer förmodligen att vara mer intresserad av att vinna en andra major än att bli världsetta. Samtidigt går det hand i hand – ju bättre du spelar, desto större är chanserna att bli världsetta.

40-årige Stenson är sliten efter en lång säsong där han också störts av knäproblem.

– Vi har fyra dagar kvar av säsongen. Trötthet är inget jag tänker på nu.