Fakta: Britta Johansson Norgren

Bor: Östersund.

Ålder: 32 (fyller 33 den 30 mars).

Familj: Maken Jonas Johansson och dottern Emilia.

Meriter: VM-silver och ett brons i stafett 2009 och 2011.

Aktuell: Världens bästa långloppsåkare som siktar på seger i Vasaloppet.

Fakta: Fem favoriter

Britta Johansson Norgren: Leder långloppscupen Ski Classics överlägset. Ingen stakar som hon. Har lyft långloppsåkningen till en ny nivå.

Katerina Smutna, Österrike: Största utmanaren till Johansson Norgren. Gör sällan dåliga lopp och har kapacitet att åka bra på blanka skidor.

Seraina Boner, Schweiz: Stark i långa motbackar. Bra uthållighet, men har tidigare haft svårt att orka hela Vasaloppet. Ligger trea i Ski Classics.

Sara Lindborg, Sverige: Gör sällan ett dåligt, lopp, men är inte heller någon vinnare. En dag kan hon komma först till Mora. Redan på söndag?

Astrid Øyre Slind, Norge: En av få norska damåkare som i vinter lyckats i långloppen. Anses vara ett framtidsnamn, men vinner knappast årets Vasalopp.

Britta Johansson Norgren, snart 33, är en av säsongens få ljusglimtar inom svensk seniorskidåkning. Hon har imponerat i Ski Classics med fyra segrar på sex deltävlingar.

– Teamet har hjälpt mig enormt mycket. Nu är det också betydligt roligare med skidåkningen. Stämningen och känslan är bättre inom långloppens lag jämfört med i landslaget. Här är viljan större att hjälpa varandra. Oavsett om man är tjej eller kille. Killarna i laget tar också fram bra egenskaper hos mig som skidåkare, säger Johansson Norgren.

I somras fattade hon beslutet som skulle göra henne till världens bästa långloppsåkare på damsidan:

– Jag bestämde mig för att bara staka och åka på blanka skidor den kommande vintern. Det var viktigt eftersom utrustningen redan då skulle provas ut. Därefter anpassade jag träningen efter förutsättningarna.

"Mental barriär"

Hon berättar att det var ett mentalt svårt beslut. Oron var stor för att inte orka vissa lopp med en del monsterbackar. Exempelvis den tre kilometer långa backen som avslutar Marcialonga.

– Där var jag nervös, men bestämde mig för att bara staka och var beredd att det kunde kosta placeringar. Det var en mental barriär som skulle forceras.

Britta Johansson Norgren klarade backen och vann loppet. I dag är hon den damåkare som snabbast och bäst anpassat sig till moderna tidens stakåkning utan fästvalla.

Därför är hon nu den stora damfavoriten inför söndagens Vasalopp.

– Det känns fortsatt bra efter lördagens seger i Tjejvasan. Jag känner mig stark.

Hon berättar sedan om sin taktik på söndag som egentligen har flera alternativ.

– Jag har olika checkpoints längs med banan. Där har jag alternativa planer som aktiveras med hänsyn till hur loppet utvecklar sig.

Krävs specialisering

Britta Johansson Norgren pratar inte så mycket om sina konkurrenter eller det faktum att hon inte tidigare vunnit Vasaloppet.

– Jag har störst fokus på mitt lopp, sedan kanske inte tiden varit mogen för en seger förrän nu.

Britta Johansson Norgren slog igenom i OS i Turin 2006. Efter några mellanår på grund av sjukdomar kom hon tillbaka och ingick i svenska laget som tog VM-medaljer i stafett 2009 och 2011. Därefter kom två avgörande skeden i skidkarriären. På hösten 2011 födde hon dottern Emilia och bestämde sig därefter att enbart satsa på långloppen.

– Det var ett beslut som kändes rätt och blev så bra. Jag har alltid varit stark i stakåkningen och uthållig.

Här har hon sin åsikt klar:

– Fler yngre damåkare borde våga ta beslutet att enbart satsa på långloppen. Vi går mot en tid när det krävs att man specialiserar sig inom skidåkningen. Det går inte att vara bra på allt, säger hon.