VM 2022 var på väg att gå till USA. Då klev franske presidenten Nicolas Sarkozy och franske Uefa-ordföranden Michel Platini in i handlingen och plötsligt hamnade VM i Qatar. Det hävdar den avgående och nu avstängde ordföranden i Internationella fotbollsförbundet, Sepp Blatter, i en intervju med ryska nyhetsbyrån Tass.

Omröstningen hölls 2010. Enligt Blatter hade man kommit överens om att för första gången lägga ett VM i Östeuropa och fyra år senare i USA.

– Allt gick bra till det ögonblick Sarkozy hade ett möte med Qatars kronprins som nu styr Qatar. Vid en lunch efteråt med Platini sa han att det vore trevligt att åka till Qatar. Och det förändrade allt, säger Blatter i intervjun.

Enligt Blatter flyttades fyra europeiska röster från USA till Qatar som fick VM med röstsiffrorna 14–8 i omröstningen som hölls 2010.

– Annars skulle USA ha vunnit med siffrorna 12–10.

Engelsk förvåning

Påstående fick genast engelska fotbollsförbundet FA att reagera. England sökte också VM 2018, men röstades bort tidigt.

– Det Blatter säger förvånar mig mycket. Om han säger att de ville ha Ryssland och det skulle ha ordnats före omröstningen så tyder det på att valet var fixat i vilket fall som helst, säger FA-ordföranden Greg Dyke.

– Vi ska titta i detalj på vad han sagt.

Prisar Putin

I intervjun försäkrar Blatter också att Ryssland inte riskerar att bli av med VM 2018 på grund av den utredning om korruption som pågår. Han missar inte tillfället att prisa den ryske presidenten Vladimir Putin – och hävdar att det var förre vapendragaren Michel Platini och Europeiska fotbollsförbundet Uefa som startade attacken mot honom.

På onsdagen meddelades också från tyskt regeringshåll att man ska utreda anklagelserna om mutor i samband med att Tyskland fick VM 2006.