– Om någon behöver hjälp, så ställer jag gärna upp.

Gustav Svensson om framtiden.

Gustav Svensson

Namn: Karl Gustav Johan Svensson.

Smeknamn: Gurra.

Född: 7 februari 1987.

Tröjnummer: 13.

Klubbar: 2006-2010: IFK Göteborg.

2010–2012: Bursaspor, Turkiet.

2012–2014: Tavrija Simferopol, Ukraina. Bröt kontraktet.

2014– : IFK Göteborg.

Fakta: Förutsättningarna för guldfest

IFK Norrköping 63 poäng, 58–33 (+25): Tar guld vid seger borta mot Malmö FF. En poäng räcker om IFK Göteborg inte vinner hemma mot Kalmar. Kan till och med förlora om Göteborg samtidigt förlorar och AIK inte vinner och tar in fem mål.

IFK Göteborg 62 poäng, 50–20 (+30): Blir mästare vid seger hemma över Kalmar samtidigt som Norrköping tar högst en poäng. En poäng räcker om Norrköping förlorar och AIK inte tar in tio mål.

AIK 60 poäng, 53–33 (+20): Mycket ska gå AIK:s väg för att det ska bli guldfest i Solna. Laget måste vinna avslutningen borta mot Örebro samtidigt som Norrköping och Göteborg förlorar och Norrköping dessutom tappar sitt femmålsförsprång. Tar Göteborg en poäng måste AIK vinna med tio mål mot Örebro. Det finns ett scenario där AIK och Norrköping kan hamna på samma poäng och exakt samma målskillnad, då avgör inbördes möte till AIK:s fördel.

Han trivs bäst när han får kämpa och om han skulle göra tre mål i en match och efteråt känna att han inte var trött så skulle han inte vara ett dugg nöjd. Han vill slita och han vill springa och kämpa och mer än något annat tycker han om att hjälpa andra och laget. Då vet han att han gör sitt jobb.

– Jag försöker göra mina medspelare så bra som möjligt.

Det här är ett slit som inte alltid syns i referaten och det är heller inte så, säger Gustav Svensson, att man direkt gör en målgest när man sätter en tackling.

Nu väntar ett avgörande som kan ge 28-åringen ett andra SM-guld.

– Förra gången, 2007, var jag en färsking och det var mycket nerver långt ut i fingertopparna, säger han, men det där har bara blivit lättare med åren och jag helt lugn.

– Och jag är förhoppningsfull, för vi har gjort en jäkligt bra säsong som jag gärna vill kröna med ett SM-guld.

Större bollinnehav

IFK Göteborgs framgångar i år förklarar han med en utvecklad offensiv som bland annat inneburit ett större bollinnehav och fler passningar. Det har gjort det svårare, säger han, för motståndarna att göra mål på oss.

Han känner tränare Jörgen Lennartsson sedan U21–tiden och är bekant med dennes filosofi. Men han är ändå överraskad över att det gick så fort att få ihop laget med många nya och att få den goa stämningen tillbaka på Kamratgården.

– Stämningen 2007 var en stor nyckel till framgång, säger han, något som kanske försvann lite åren efter.

Om det blir ett blåvitt guld igen så väntar kval till den svåraste europeiska cupen och då krävs något annat, oavsett om laget heter Göteborg eller Norrköping.

– Vi tränar hela säsongen för att vara bra i allsvenskan och allsvenskan är en liga som är annorlunda om man jämför med internationella ligor, säger Gustav Svensson. Här är det fysiska viktigare än kvaliteten ibland medan man internationellt förlitar sig mycket mer på kvalitet. Man släpper ytor, du kan koncentrera dig på täckande löningar, fler maxlöningar och acceptera att motståndaren har bollen.

– Egentligen, säger han, tycker jag inte att detta finns i allsvenskan. Men ändrar man och börjar spela på ett annat sätt här, så kanske man inte hade nått lika stor framgång.

Blixtinkallad

Gustav Svenssons kvaliteter har i år fört honom tillbaka till A-landslaget då han blixtinkallades till EM-kvalet mot Liechtenstein. Det var hans tredje landskamp, den första tävlingskampen.

TT: Vad har du för drömmar?

– Jag ska fylla 29, jag vet vad jag kan tillföra ett lag. Jag vill spela så bra fotboll som möjligt, komma till så bra ligor som möjligt och självklart landslaget.

– Om någon behöver hjälp, så ställer jag gärna upp.