Fakta: Vägen till Europa League

Första kvalomgången: 30 juni och 7 juli.

Andra kvalomgången: 14 juli och 21 juli.

Tredje kvalomgången: 28 juli och 4 augusti.

Playoff: 18 augusti och 25 augusti.

Samtliga rundor spelas i bäst av två matcher. Europa Leagues gruppspel inleds de 15 september.

Källa: Europeiska fotbollsförbundet (Uefa)

Fotbolls-EM pågår och det är uppehåll i allsvenskan. Trots det ska två svenska toppklubbar kastas ut i hetluften i den första kvalomgången i Europa League, det första av fyra kvalsteg till huvudturneringen.

För IFK Göteborg innebär det att laget får klara sig utan sin inlånade mittback Hjörtur Hermansson, som lever vidare i Islands EM-saga. Jakob Ankersen är hemma i Danmark av familjeskäl och har inte tränat med laget under veckan.

– Han kommer upp och tittar på matchen. Sedan åker han troligen hem igen, säger tränaren Jörgen Lennartsson till GT.

Yttermittfältaren Ankersen är lagets näst bäste målskytt den här säsongen med tre mål på tolv allsvenska matcher. Bara Tobias Hysén är bättre med fem mål.

Oavgjort genrep…

Allsvenska tabellfemman "Blåvitt" ställer därför upp med ett något desarmerat lag i det första mötet i bäst av två hemma mot Llandudno. Förra säsongen slutade Llandudno, från en semesterort i norra Wales, på tredje plats i ligan.

– Brittiska lag har en extrem passion och extremt hjärta. Jag tror kanske det är deras största match någonsin att få möta "Blåvitt". De kommer att springa tills de spyr, säger högerbacken Emil Salomonsson till klubbens webb-tv.

IFK Göteborgs senaste tävlingsmatch var 3–1-segern borta mot Helsingborg i allsvenskan den 29 maj, en match där Ankersen gjorde ett av målen. För en vecka sedan genrepade laget med träningsmatch mot norska Strömsgodset. Mötet slutade 2–2.

Hooiveld saknas i AIK

AIK inleder också sin Europa League-resa på hemmaplan mot ett walesiskt lag, förra säsongens ligatvåa Bala Town.

Solnalaget, som är fyra i allsvenskan, meddelade på onsdagen att mittbacken Jos Hooiveld getts tillåtelse att åka till FC Groningen i Nederländerna på torsdagen. En övergång kan vara möjlig. Eller så blir besöket bara just ett besök. Oavsett vilket spelar inte 33-åringen mot Bala Town.

Häcken är direktkvalificerat för den andra kvalomgången och spelar sin första match den 14 juli, mot segraren i dubbelmötet mellan nordirländska Linfield och irländska Cork City.

IFK Göteborgs och AIK:s returmatcher spelas på bortaplan nästa torsdag, den 7 juli.