Fakta: Terrängbanan

Längd: 5 840 meter.

Fart för att klara tidsgränsen: 570 meter i minuten.

Tidsgräns: 10.15 minuter.

Maxtid: 20.30 minuter.

Intervall mellan starter: 5.00 minuter.

Hinder: 33.

Antal språng vid hinder: 45.

Fakta: Så går det till

Domarnas poäng i dressyren lades ihop och totalsumman omvandlades till straffpoäng efter en speciell tabell. I terrängen ges straff för bland annat utbrytning på hinder. Alla sekunder över optimaltiden ger straffpoäng.

Straffpoäng läggs ihop efter dressyr och terräng. I banhoppningen ges fyra fel för nedslag och vägran som läggs till resultatet. Lägst straffpoäng vinner.

Fyra ryttare rider i laget, de tre bästa ryttarnas resultat räknas i lagresultatet. Alla fyra ryttarna rider också individuellt. Den avslutande banhoppningen rids i två omgångar. Den första för att avgöra lagresultatet och den andra för att avgöra det individuella resultatet. Fel från första omgången tas med till andra omgången.

Den andra omgången, den individuella finalen, når de 25 bästa efter att nationsresultatet avgjorts.

Källa: Svenska ridsportförbundet.

Fakta: Fälttävlans återstående program

Måndag: 15.00-20.00: Terrängritt, nationstävling och individuellt. Svenska starttider:

15.41: Linda Algotsson/Fairnet, 50,90 straffpoäng och 47:a efter dressyren.

16.57: Frida Andersén/Herta, 47,90 och 36:a.

18.23: Sara Algotsson Ostholt/Reality, 45,40 och 19:e.

19.39: Ludwig Svennerstål/Aspe, 51,00 och 48:a.

Tisdag: 13.00-14.00: Hästbesiktning.

Tisdag: 15.00-20.30: Banhoppning, nationstävling och individuellt följt av medaljceremoni.

Sara Algotsson Ostholt är i Rio de Janeiro för att i första hand försöka leda det svenska fälttävlanslaget mot vad som i en perfekt värld kan vara ett medaljläge när det drar ihop sig till hoppningen på tisdag.

Det blir knepigt efter den kollektivt svaga dressyren.

Att nå långt individuellt blir ännu knepigare.

Silvret med Wega i London lär knappast upprepas med Reality i Rio. Så ser verkligheten ut och den förhåller sig den svenska fälttävlansstjärnan till.

Blyg och introvert

Men det började bra. 45,40 straffpoäng efter dressyren gör att ekipaget håller sig en bra bit upp på den övre halvan på 19:e plats.

– Jag tycker Reality var helt fantastisk där inne. Hon var lite spänd när jag red in och jag klappade henne och försökte uppmuntra henne och hon spände av. Hon blir lite blyg och lite introvert när hon blir nervös. Då måste jag försöka få henne med mig så att hon känner att det inte är något farligt. Man måste få henne på sin sida, annars lägger hon i handbromsen.

– Det gjorde hon inte i dag.

TT: Hur brukar hon vara i terrängen efter en avspänd dressyr?

– Tomorrow is another day...

Det kan med andra ord gå hur som helst i måndagens terrängprov. Banan passar dessutom egentligen inte Reality.

– Det är ingen fördel när det är knixigt. Hon är stor och lång, ingen racerbil med låg tyngdpunkt utan mer en Rolls Royce eller en stadsjeep. Då kan man inte ta så snäva kurvor, men så är det. Alla hästar är olika. Hon är stark på stora hinder och jag tror att det finns många där ute.

Tia i lagtävlingen

Sverige är bara tia i lagtävlingen – mycket på grund av Ludwig Svennerståls misslyckande på Aspe. På ren svenska dömde han ut sig själv.

– Jag tyckte allting var jävlig dåligt. Det var väldigt spänt, riktigt dåligt, tyvärr. Jag hade hopats på bättre poäng, en bättre ritt.

51 straffpoäng var ett sänke för både honom och laget.

TT: Hur ser du på fortsättningen?

– Det är bara att köra på, fortfarande mycket att rida för.

Förbundskaptenen Staffan Lidbeck:

– Lite grann lyser hästens orutin igenom på den här nivån. Det är lite tidigt för hästen, som jag sagt tidigare är den nog som bäst om två år. Ser man dressyrmässigt så räcker vi inte riktigt till, säger han.

Individuellt leder britten William Fox-Pitt före australiern Christopher Burton och fransmannen Mathieu Lemoine. Tyskland toppar lagtävlingen på 122 straffpoäng, knappt före Frankrike på 122,20 och Australien är trea.