Bakgrund: Tidigare avstängda konkurrenter

Justin Gatlin åkte 2001 fast för att ha använt ett amfetaminpreparat, en medicin han tagit sedan barnsben för att behandla sin adhd.

Den andra förseelsen, 2006, handlade om för höga halter av testosteron. Gatlin skyllde på en tidigare terapeut, som enligt Gatlin ska ha saboterat för honom på grund av en ekonomisk tvist. Straffet blev fyra års avstängning.

LaShawn Merritt, som även satsar på 400 meter, åkte 2010 fast i tre olika tester. Hans förklaring: han hade köpt ett preparat för penisförstoring över disk.

Tyson Gay, testade positivt 2013 men fick bara ett års avstängning för att han samarbetade med antidopningsmyndigheten. Gay skyllde på sin tränare Jon Drummond, som i sin tur stängdes av hela åtta år.

Duellen på VM i Peking i fjol blev utmålad som kampen mellan det goda och det onda. Mellan friidrottsvärldens älskling Usain Bolt och amerikanen Justin Gatlin, dopningsavstängd inte bara en utan två gånger i karriären.

Det är knappast annorlunda i år. Bolt, regerande olympisk och världsmästare, får strida mot tidigare avstängda löpare både på 100 och 200 meter.

Om alla är rena den här gången? Jamaicanen säger sig inte tänka allt för mycket på det.

– Inget är garanterat i livet. Men jag oroar mig inte för det. Det är andra som får oroa sig över det, säger han.

– Jag går bara in för att tävla och underhålla publiken.

Gallring sker

Usain Bolt, världsrekordhållare och dubbel olympisk mästare på båda distanserna, höll en fullsatt presskonferens tidigare i veckan och berörde ämnet flera gånger, dock utan att nämna några namn.

– Jag tycker ändå att vi är på väg åt rätt håll. Vi håller på att gallra ut de dåliga, så vi är på rätt spår, säger Bolt.

– Vi måste igenom det dåliga för att komma till de bra åren. Så om några år kommer sporten att vara ren och allt kommer att vara bra.

Även i Rio hänger dock en rätt mörk dopningsskugga över herrarnas korta sprintdistanser.

Utöver Justin Gatlin, världsetta på 100 meter i år, väntar på 200 meter en annan amerikansk världsetta, LaShawn Merritt, avstängd en gång för dopning. I 4x100-laget finns bland andra Tyson Gay, också han tidigare dopningsavstängd.

Gatlin missnöjd

En svår moralisk balansgång för friidrotten när ryska friidrottare inte får delta.

Att Bolt vann kampen på 100 meter i Peking i fjol blev en lättnad för friidrotten, men ett år senare är dilemmat det samma.

Justin Gatlin känner sig, inte oväntat, lite orättvist behandlad.

– Jag förstår medierna. De vill vara mer kreativa och kunna skapa sensationsjournalistik, sade Gatlin i juni.

– Jag är bara en löpare som alla andra. Jag går upp och tränar varje dag, som alla andra. Det är smärtsamt, det gör ont att bli betraktad som en skurk för det är inte hur jag ser mig själv och det är inte så min son eller familj ser mig.