Det var upplagt för dramatik när bottenstriden av superettan skulle avgöras. Inför sista omgången riskerade Brommapojkarna, Mjällby, Utsikten och Frej alla att åka ur. Två kvalplatser fanns att slåss om.

Mjällby, förstärkt med influgna legendaren Christian "Chippen" Wilhelmsson, tog emot BP hemma på Strandvallen, och det var dit de flesta blickarna riktades. Såväl hemma- som bortalaget spelade så sent som förra säsongen i allsvenskan, och degradering även från superettan skulle innebära ett sällan skådat fiasko.

Mjällby stabilt

Mjällby såg ut att vara minst taget av stundens allvar, och i 18:e minuten fixade den förre AIK-skyttekungen Teteh Bangura 1–0 via en väl avvägd nick.

– Vi får inte falla tillbaka och känna press nu, sade Wilhelmsson, som inledde matchen på bänken, till TV 12 i halvtidsvilan.

Och det gjorde Mjällby heller inte. Lumala Abdu dribblade sig igenom BP-försvaret och satte 2–0 mitt i andra halvlek, och närmare än en Christian Kouakou-reducering i slutskedet kom BP aldrig.

1–2-förlusten innebär respass ur superettan.

– Sanningen är att vi inte har varit tillräckligt bra, vi har inte gjort tillräckligt med mål, sade BP:s tränare Magni Fannberg.

Ovisst kval

Mjällby var lättat efter slutsignalen. Segern innebär att det exallsvenska laget ställs mot Örgryte i kvalet för att hålla sig kvar i superettan.

– Det är ovisst, men vi går starka ur det här, sade tränaren Hans Larsson till TV 12.

Wilhelmsson, inbytt i andra halvlek, fyllde i:

– Det blir en fin match, jag ser fram emot den.

Frej får också kvala sig kvar. 1–0 mot Värnamo räckte för att hålla sig ovanför nedflyttningsstrecket. I kvalet väntar Stockholmslaget Akropolis. För Utsikten blev sejouren i superettan däremot ettårig. 2–5-förlusten mot seriesegrande Jönköpings Södra innebär respass.