Fakta: FA:s regler gällande arbetstillstånd

En spelare från en nation rankad topp tio måste ha spelat 30 procent av landskamperna under de senaste två åren för att få arbetstillstånd av det engelska fotbollsförbundet (FA).

För lägre rankade nationer gäller en annan procentsats:

En nation rankad 11-20: 45 procent.

En nation rankad 21-30: 60 procent.

En nation rankad 31-50: 75 procent.

Att lämna EU gör att spelare från 27 länder måste uppfylla de här kriterierna för att automatiskt få arbetstillstånd.

(Källa: The Telegraph)

Redan innan omröstningen om Storbritanniens vara eller icke vara i EU skrevs det om vilka följder ett eventuellt uttåg skulle innebära för fotbollen, och främst i engelska Premier League.

– Vi pratar om att halva Premier League behöver ha arbetstillstånd. På kort sikt hade följderna blivit enorma, men man kan argumentera för att det på lång sikt tvingar klubbarna att koncentrera sig på hemvävda talanger, sade fotbollsagenten Rachel Anderson tidigare till BBC.

Efter att britterna sagt sitt står det klart att brexit-sidan vunnit.

Storbritannien lämnar EU, och nu kommer FA:s regler kring arbetstillstånd – som tidigare gällt för alla spelare från länder utanför EU – att gälla alla icke-brittiska medborgare.

Högre övergångssummor?

Enligt regelverket måste en spelare från ett land rankat topp tio i världen ha spelat minst 30 procent av nationens landskamper under de senaste två åren för att automatiskt få arbetstillstånd.

Kommer spelaren från en lägre rankad nation är procentsatsen högre.

– Klubbarna kommer att begränsas till att värva högkalibriga spelare från högt rankade EU-länder. Om Premier League begränsas till dessa spelare kommer det att bli högre övergångssummor och löner. En av baksidorna blir att man kan gå miste om uppåtgående talanger, sade Dr Babatunde Buraimo, lektor i sportekonomi till The Telegraph.

Tror på undantag

Enligt The Telegraph är det över 100 spelare i Premier League som inte uppfyller kriterierna, och därmed inte beviljas arbetstillstånd med dagens regelverk. Bland dessa spelare finns bland andra Dimitri Payet (West Ham), N’Golo Kante (Leicester) och Anthony Martial (Manchester United).

Men Buraimo, likt andra experter, förutspår att ett undantag kring arbetstillståndet kan komma att göras när det gäller just fotbollsspelare, eftersom de är ett "positivt bidrag" till ekonomin:

– Premier League är en av Storbritanniens största exportprodukt som genererar en betydande summa pengar – nettovinsten till landet ska inte underskattas.

Brexit kan även få konsekvenser för spelare i andra ligor. En sådan är den walesiske stjärnan Gareth Bale, vars framtid i Real Madrid nu är oviss.

Den spanska ligan tillåter bara att klubbarna har tre spelare från länder utanför EU – i dag är de spelarna i Real Madrid James Rodriguez, Casemiro och Danilo. Med Bale som nu plötsligt blir icke-EU-spelare överskrider klubben därmed sin kvot, skriver den spanska tidningen AS.