Fakta: Kristoffer Broberg

Född: 1 augusti 1986 i Stockholm.

Proffsdebut: 2010.

Segrar i karriären: En på Europatouren och fyra på Challengetouren. Dessutom fyra segrar i Nordic Golf League.

Bästa resultat i major-tävlingarna: Delad 32:a i British Open 2014.

Fakta: Svenska herrsegrar på Europatouren

Robert Karlsson, 11, Henrik Stenson, 9, Niclas Fasth, 6, Anders Forsbrand, 6, Peter Hanson, 6, Per-Ulrik Johansson, 6, Jarmo Sandelin, 5, Mathias Grönberg, 4, Alexander Norén, 4, Jesper Parnevik, 4, Ove Sellberg, 3, Mats Lanner, 3, Pierre Fulke, 3, Fredrik Jacobson, 3, Joakim Haeggman, 3, Johan Edfors, 3, Peter Hedblom, 3, Mikael Lundberg, 3, Richard S Johnson, 2, Michael Jonzon, 2, Patrik Sjöland, 2, Fredrik Anderson Hed, 1, Joakim Bäckström, 1, Christopher Hanell, 1, Oskar Henningsson, 1, Rikard Karlberg, 1, Adam Mednick, 1, Christian Nilsson 1, Carl Pettersson, 1, Kristoffer Broberg 1.

Kristoffer Broberg har varit lite av en doldis för den svenska golfpubliken.

Men det lär bli ändring på det nu.

För segern i den prestigefyllda Europatourtävlingen i Shanghai innebär ett rejält genombrott för den 29-årige stockholmaren.

– När du väl har vunnit en gång, då brukar det vara enklare att vinna igen. Så nästa år kommer kanske bli ännu bättre, sade Broberg till Europatourens webbplats.

– Det här betyder så mycket, jag är så otroligt glad just nu, fortsatte han.

100:e blågula vinsten

Brobergs seger var historisk på flera sätt. Dels är han med sina 29 år den yngsta att vinna tävlingen i Shanghai, dels var det 100:e gången det blev svensk seger på Europatouren för herrar. Men den förste blågule att vinna på Lake Malaren-banan i Kina är Broberg inte. 2012 segrade Peter Hanson.

– Brobergs seger visar att svensk golf står sig stark på den här nivån. Förhoppningsvis inspirerar det här till fler svenska framgångar. Att det är seger nummer 100 är lite symboliskt och historiskt. Det blir uppmärksamhet, som gör att fler unga killar och tjejer vill ge golfen en rejäl chans, sade förbundskapten Katarina Vangdal till TT.

Avslutningsrundan i Shanghai blev dramatisk. Broberg, som spelade bra under hela helgen, gick runt på 68 slag och det räckte för att säkra särspel om segern mot amerikanen Patrick Read.

I särspelet avgjorde "Kotte", som han kallas, redan på det första hålet. Read hamnade i bunkern och kunde bara göra par på hålet. Broberg, däremot, gjorde en birdie efter en elegant långputt.

Klar för Dubai

När bollen gick i hål sträckte Broberg armarna i skyn, kramade om sin caddie, och torkade en tår ur ögat – karriärens första Europatourseger var i hamn.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag har jobbat så hårt för det här hela livet, jag är helt mållös nu, sade han till Viasat Golf.

För segern får Broberg 1 070 334 euro, motsvarande cirka 9,9 miljoner kronor. Och vad han ska göra för pengarna har han redan klart för sig.

– Nu kan jag köpa en ny bil. Eller jag har faktiskt redan beställt en ny, men nu kan jag uppdatera den beställningen lite, skojade Broberg som gratulerades av trean i tävlingen, Henrik Stenson.

I och med segern tar Kristoffer Broberg ett stort kliv på världsrankingen. Dessutom är han klar för den penningstinna säsongsavslutningen i Dubai nästa vecka.